Te veel oordelen

Wietske 16 nov 2015

Misschien worden mijn woorden niet opgemerkt. Misschien maakt het mensen gewoon niet uit wat ik zeg. Misschien doet het mensen wel wat, maar reageren ze er niet op.

Misschien denkt men dat ik geen mening heb, omdat ik niet altijd alles op Facebook zet. Ik probeer je nu ook niet te beledigen als jij wel altijd je mening op Facebook zet. Je bent vrij om te doen wat je wilt. Je bent vrij om je mening op social media te zetten. Je bent ook vrij om het niet te doen. Al het commentaar op iemands mening tegenwoordig, maakt dat men nog nauwelijks een mening durft te geven. Ik durf het eigenlijk niet meer.

Dat ik mijn mening niet altijd op Facebook zet, zegt ook niet dat ik niet geef om wat er gebeurt op deze wereld. Het doet me zelfs heel veel. Wat er gebeurd is in Parijs doet me net zo veel als alle andere terreur in de wereld. Het doet me net zo veel pijn. Maar goed, als je je foto verandert naar de Franse vlag en niet naar de vlaggen van de rest van de wereld dan maakt het je blijkbaar niet uit. Daar zijn immers geen blanke mensen omgekomen, toch? Althans, dat is wat gezegd wordt.

Lieve mensen, als we toch eens zouden stoppen met oordelen over elkaar. Als we toch eens zouden stoppen met wijzen. Verdorie, iedereen is bang. Als we toch eens elkaar zouden ondersteunen, elkaar zouden helpen. Als we elkaar toch eens zouden respecteren in plaats van onwetend dingen te zeggen over een ander.

Ik ben verdrietig voor de mensen over deze hele wereld die angst en verdriet moeten meemaken. Ik, zo wit (of blank) als sneeuw, hecht net zo veel waarde aan het welzijn van iemand met een andere kleur. Ik ben er ook van overtuigd dat heel veel anderen, met net zo’n witte huid als ik, ook treuren om het leed in andere delen van de wereld. We zijn niet allemaal zo racistisch als het lijkt.

En lieve mensen, zo zijn ook niet alle moslims terroristen. Natuurlijk mogen we bang zijn, terroristen roepen immers dat ze doden in de naam van de islam. Dit betekent echter niet dat onze islamitische landgenoten het allemaal eens zijn met de daden van IS. Geef elkaar toch een kans. Geef elkaar toch een kans om anderen te laten zien dat zij net als jij twee ogen, twee oren, een neus, een mond en een hart hebben.

Alsjeblieft..