Sinterklaas, en Zwarte Niet

igorverhoeven 12 nov 2015

Sinterklaas, en Zwarte Niet

Ik zit in een dilemma. Ik zie berichten. Wil de hele tijd liken maar eigenlijk ook weer niet en volgens mij is dat de spagaat waar veel Nederlanders zoals ik, in zitten. Natuurlijk hou ik van elk ras, elke voorkeur en respecteer ik iedereen in de wereld die zich een beetje netjes gedraagt. Uiteraard oordeel ik liever niet over anderen, al heb ik mijn voorkeuren. Vanzelfsprekend ben ik blij als Dafne Schippers wereldkampioen wordt en wij wellicht nog een keer het songfestival winnen. Maar dat maakt me geen nationalist.

Ik vind het stuitend dat er bij elk verhaal van een vluchteling die ons land heeft gehaald er misschien wel één is van een ander die heeft gefaald. Ik lees het, ik hoor het, ik probeer het te begrijpen. Maar ik kan dat niet. Het is ongrijpbaar, het gebeurt en het is niet ok. Moeten vluchten en vechten voor een toekomst, rennen en zwemmen om niet dood te gaan. Alles achterlaten om te overleven. Dat gun je niemand.

Maar wij maken ons druk over Zwarte Pieten! Moeten we ons schamen voor onze tradities? Of moeten we ons schamen dat we anno nu nog tijd verspillen aan deze discussie? Ik sprak onlangs iemand die me vertelde dat of all brands Coca Cola ooit bedacht heeft dat de Kerstman Rood-Wit is. En de hele wereld is het er inmiddels over eens dat de Kerstman Rood Wit is. ‪Je kan symbolen dus bedenken, ze claimen en ze een kleur geven. Zo zijn Sinterklaas en Zwarte Piet ook ooit ontstaan. Iemand heeft het ooit gewoon bedacht en opgeschreven.

Maar goed, ik kan best leven zonder Zwarte Piet. Maar dan wordt het wél Sinterklaas en Zwarte Niet. En dat klinkt niet echt lekker. Ik zag daarom een commerciële opportunity voor M&M. Sinterklaas claimen in alle kleuren. Mark Rutte wilde dat de samenleving het oplost, ik daagde M&M uit om er iets mee te doen. Maar ze hebben nog niet gehapt. Want er stond waarschijnlijk al een dijk van een campagne klaar voor het najaar.

Ik hoef geen pepernoten van Zwarte Pieten. Ik wil M&M’s van M&M mannetjes. En het grote M&M baasje met baard mag van mij best op een blauw paard, de baas spelen over allerlei koddige gele, groene en blauwe mannetjes die M&M-tjes strooien, acrobatische dingetjes doen en een Bart Smit kortingsbonnetje uitdelen. Ik denk dat onze kinderen M&M-tjes heimelijk ook veel lekkerder vinden dan pepernoten. Dus wederom een oproep aan M&M. Coca Cola de Kerst, M&M Sinterklaas. Geef kleur aan onze traditie, dan kunnen wij ophouden met Zwarte Pieten.