Onkruid wieden.

Na de aanslagen in Parijs en in Beiroet, niet te vergeten, kun je wachten op allerlei vormen van vervolg. Meer terreur, want het voornaamste doel van terroristen is het door lukraak schieten zaaien van angst. Ik zou bijna bang worden om mijn kop bij dit stukje te plaatsen. Nou ja, bijna, verre van dat. Mijn afkeer is groter. Ondanks allerlei steunbetuigingen aan slachtoffers en mensen die op andere manieren zijn geraakt via deze wandaden. Steunbetuigingen, vol leedwezen, betrokken. Ook vol hoop, het tij kan wel met liefde worden gekeerd. Dat is een mooie illusie, de moeite van het proberen waard, hoe oeverloos ook.
Bij dit soort menselijke wandaden denk ik aan een tuin met onkruid. Onkruid is sterker dan siergewassen. Onkruid overwoekert, het verstikt. Het laat weinig licht toe. Het is het duister van de haat.
Net als eerder komen ook nu bemoedigende reacties. Over die van Rutte maak ik me zorgen, “onze diensten zijn alert”. Vanachter zijn varifocale brilletje, geslepen glas. Bemoedigend is bijvoorbeeld de reactie van “de moslims in Nederland”, die de aanslagen betreuren en afkeuren. Zoals “de Nederlander” niet bestaat, geldt dat ook voor “ de moslim”. Allemaal mens, dat gelukkig wel. De menselijke kennis strekt zover dat je kunt weten dat ook in ons landje mensen zijn, waaronder moslims, die al dan niet heimelijk zulke terreurdaden toejuichen. Als dat openlijk is, dan graag meteen opsluiten in een gesloten inrichting als zijnde geestesziek.
Waarom dit te weten is komt ook door weet hebben van “Nederlandse moslims” die zich bij allerlei terroristen in andere landen en gebieden hebben aangesloten. Anderen overwegen dat te doen. Zij worden geradicaliseerd genoemd. Ze vormen cellen. Kankercellen, die in een vroeg stadium misschien nog te bestrijden zijn en te vernietigen voor ze meer schade aanrichten, als gezwellen. Dat kan pas als die cellen bijtijds worden opgespoord. Weten dat ze ergens zijn is niet genoeg. Want kankercellen hebben het kenmerk dat ze zich verspreiden, uitzaaien. Met respect voor de mensen die fysiek aan deze ziekte lijden, dat voor meer dan de goede orde.
Die verspreiding kan pas effectief worden tegengegaan via de bron. De bron bestaat uit mensen dichtbij die eigen gelederen zoals religieus, zonder waardeoordeel over religie op zich, voor nu. Of in gezinnen, families, vriendenkringen. Daar bevinden zich bij uitstek de mensen die kunnen helpen om bij de bron mogelijke terroristen op te sporen en meer. Onkruid wieden.