NIKS NIEUWS ONDER DE ZON

Fons Nijpels 25 nov 2015

In een buitenlands hotel vind ik een Nederlandstalig boek. Kennelijk door een medelander achtergelaten ten behoeve van een leesgierige landgenoot. Het is een (vertaalde) thriller van Palma Harcourt: ‘De Geneve Connectie’. De inleiding begint als volgt: "Op de Place de l’Opera in Parijs weerklinken twee harde schoten in een golf van aanslagen die Europa teistert". Dat klinkt behoorlijk actueel! Toch is het een boek uit 1987 en het blijkt afkomstig te zijn uit de Openbare Bibliotheek van Roosteren, voor het laatst uitgeleend in 1994.

Terrorisme is aan de orde van de dag, Parijs is getroffen, Brussel platgelegd en wij hebben het over niks anders, zijn bang, en kijken iedere Moslim(a) voorzichtig aan, want wie weet is het wel een aanslagpleger met een bomgordel om.

Maar deze hele toestand is natuurlijk niks nieuws; ook eerder hadden we te maken met terreurbewegingen en aanslagen. Olympische spelen Munchen 1972, Baader Meinhofgroep, Rode weet ik veel in Italie, de IRA, PKK, ETA, PLO. Ook in eigen land: treinkaping en gijzelingen. We hadden New York, Londen, Madrid, Oslo. Aanslagdreiging op een Deense cartoonist, en de schrijver Salman Rushdie. Moet ik verder gaan? Er is dus eigenlijk niks nieuws onder de zon; we leven al decennia met en onder terreur.

Misschien verschilt nu alleen onze reactie, en worden we door de sociale – en andere media veel intenser en eerder uit onze comfortzone getrokken, en leven we ten onrechte in een roze wolk van onbegrensde veiligheid en vrijheid, die wordt weergegeven door onze cabaretiers, nieuwe media als ‘Geen Stijl’, de Gay Parade, en de opvatting dat alles gezegd moet kunnen worden. Ik wil daar zeker niet op afdingen, en zie het ook als een verrijking, maar het roept wel reactie op in de minder verlichte delen van deze wereld.

Er lopen altijd en nog steeds gekken rond die bereid zijn geweld te gebruiken tegen onschuldige burgers, om hun ‘heilige’ doel te bereiken. Zij zijn lichtgeraakt en ook zij beschikken over de verruimde communicatiemogelijkheden van het internet. Kortom de aanleidingen voor terreur hebben zich uitgebreid, en terreur is eenvoudiger ten uitvoer te brengen. En toch moet het gerelativeerd worden want er is feitelijk niks nieuws onder de zon.

Ik denk dat het tijd wordt om de intensiteit van onze beleving terug te schalen, en ons wat meer af te sluiten voor al die invloeden van buitenaf. Kalmte kan ons redden.