Mijn laatste iPhone

Frans Trye 30 nov 2015

Ongeveer anderhalf jaar geleden kocht ik mijn laatste iPhone.
Het was de 5s. Best een gaaf toestel en al mijn derde van dit merk.
Omdat ik iemand ben die datgene wat hij nodig heeft bijna altijd op dat moment net niet bij zich heeft kocht ik bij de Action voor het geringe bedrag van € 1,49 een tweede snoertje. Zo kon ik het toestel niet allen thuis maar ook in de auto opladen.
Dit werkte ruim een jaar lang perfect!
Tot aan de laatste update van de software van dit toestel.
Als ik nu mijn mobieltje in de auto probeer op te laden verschijnt er in het scherm de boodschap dat de door mij gebruikte kabel niet gecertificeerd is.
Vervolgens laadt het toestel ook niet meer op.
Het blijkt dat er in de connector van het originele snoertje een minuscuul chipje gemonteerd is dat met het toestel communiceert en het opladen vlekkeloos laat verlopen.
Niet door Apple geleverde snoertjes ontbreken deze chip en bij het invoeren van de laatste update van de software vond Apple het kennelijk tijd om zijn monopoliepositie te optimaliseren.
Zeer winstgevend, want in plaats van de amper 1,5 Euro die het snoertje normaal zou kosten moet er in de Applestore nu maar liefst € 25,00 voor neergeteld worden.
Bijna 17 keer zoveel!.
Ik houd niet van dergelijke zaken. Laten we er maar geen doekjes om winden, dit zijn gewoon gangsterpraktijken. Vergelijkbaar met het toevoegen van verslavende stofjes in bijvoorbeeld sigaretten of voedingsmiddelen.
Daar, waar onze Europese regelgeving er onlangs juist voor zorg gedragen heeft dat er eindelijk regelgeving kwam die de fabrikanten dwong tot het gebruik van een uniforme oplader en connector, denkt Apple het ei van Columbus ontdekt te hebben om deze regelgeving, bedoeld om onnodige verspilling en monopoliegedrag te beperken, in één klap overboord te gooien.
We kunnen er op wachten dat dit “goede” voorbeeld binnen de korts mogelijke tijd gevolgd gaat worden door allerlei andere fabrikanten die hun megawinsten net zo op willen krikken.
Tenminste, als we daar niet massaal tegen in het geweer komen.
Vandaar dat mijn 5s tevens het allerlaatste toestel van Apple is dat ik ooit heb aangeschaft!
Ik zal prima zonder kunnen, want het barst van de mobieltjes die de concurrentie met deze woekerfirma best wel aan kunnen.
In mijn eentje zal ik deze nieuwe trend niet kunnen keren, maar ik hoop van harte dat ik hierin vele volgers krijg.