Jouw toekomst begint deze week!

piekwadraat 30 nov 2015

Jouw toekomst start deze week, met COP21 in Parijs. Het nieuws staat bol van klimaatboodschappen in plaats van oorlog en aanslagen. Dat is maar goed ook, het is 1 voor 12 voor onze planeet, we moeten NU beslissingen nemen.
Voor de aanslagen in Parijs zei Christiana Figueres, het VN baasje dat erover gaat, dat ze hoopt dat Parijs, de stad van het licht en de liefde ook de stad wordt van onze gedeelde toekomst en planeet.
Het doel van COP21 is om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden.Hoe kun je overeenstemming bereiken op een event met 50.000 deelnemers vanuit overheden, NGO’s, VN, bedrijven enz.? Over iets dat alles zal veranderen?
Ik ben positief over de slagingskansen! Waarom?
Ten eerste is er sinds het mislukken van de Kopenhagen ronde veel onderzoek gedaan naar extreme manieren om CO2 emissies te reduceren. Die informatie is er nu. we kunnen kiezen.
Ten tweede heeft de Urgenda rechtzaak ons geleerd dat burgers scherper dan ooit zijn naar bedrijven en overheden om zich te houden aan afspraken. Als er afspraken gemaakt worden gaan wij die partijen daar aan herinneren.
Ten derde is er hoop en steun vanuit religieuze hoek. Paus Franciscus heeft zijn tweede encycliek Laudato si’ gewijd aan het milieu. Ook dit kan mensen mobiliseren.
Ten vierde denk ik dat de politieke condities voor een “deal” bestaan. De grote spelers willen een “deal”. We moeten accepteren dat de deal niet perfect zal zijn. Streven naar het beste resultaat is belangrijk voor overeenstemming.
Als vijfde kunnen we veel van China verwachten. Al decennia wachten we tot de US een draai maakt en maken we ons zorgen over China. China zal de komende jaren verder eco-socialiseren en groen investeren in haar economie.
Politici zijn straks uren teksten aan het wegen om tot een gezamenlijk statement te komen. Kleine suggestie om dit proces wat snelheid en kracht bij te zetten; gebruik de minder politiek geladen letterlijke vertalingen van de tolk-vertalers als basis voor consensus. Teksten die iedereen snapt.
Laten we gewoon een community vormen van positieve dwarsdenkers. Hoe moeilijk kan het zijn om een beetje van je planeet te houden? Dat is niet het antwoord op de klimaatproblemen maar het is wel lekker irritant voor de negatievelingen die de boel willen vertragen.
Ten slotte is er nog Parijs. COP21 zal de wereld laten zien dat Parijs de stad is van onze gedeelde toekomst en planeet. Na de aanslagen is het tijd voor een ander en nieuw aandenken. Lets go for it!