Karma is a bitch

Sylvia Peters 10 nov 2015

31 oktober 2015. In de Egyptische Sinaï-woestijn stort een Russisch passagiersvliegtuig neer. Het vliegtuig zit vol met toeristen die op weg naar huis waren, na een vakantie in Egypte. Op weg naar Sint Petersburg. Op het Pulkovo vliegveld stonden waarschijnlijk verschillende familieleden en vrienden te wachten op de terugkomst van hun dierbaren.

Het nieuws circuleert ook op de sociale media. De oorzaak is nog onbekend, maar dat er geen overlevenden zijn, dat wordt al snel duidelijk. Mijn gedachten gaan terug naar 17 juli 2014. De #MH17, de Boeing die is neergestort bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove. De ontzetting en de emoties die ik voelde, zeker met de wetenschap dat er dierbaren in dit vliegtuig zaten. Ik weet wat een leed deze afgrijselijke gebeurtenis veroorzaakt heeft en nog steeds doet. Het leven van de naasten is voorgoed veranderd.

Ik lees de reacties op het nieuws van het Russische vliegtuig en verbaas me over sommige teksten. Het lijkt wel of er mensen zijn die dit als een soort vergelding zien, een ‘karma’ van de bovenste plank. Ik zie zelfs het woordje ‘karma’ tussen de reacties staan. Misschien is dit gevoel te verklaren, mede omdat de Russen nauw betrokken zijn bij het incident van de MH17. Het zou zelfs kunnen zijn dat zij een aandeel hebben in deze onmenselijke ramp. Toch weten we dit nog niet zeker en moeten we voorzichtig zijn met het wijzen van onze vinger.

Wat ik wel zeker weet, is dat die 224 inzittenden ook familie en vrienden hebben. Nabestaanden die hetzelfde leed ondergaan als de nabestaanden van de slachtoffers van de MH17. Dit mogen we natuurlijk nooit vergeten. Ook hier huilt waarschijnlijk een ouder om het verlies van zijn kind en zijn hele families uit elkaar gerukt. Misschien komt het omdat we minder tragische beelden zien, dat we dit leed nog niet zo beseffen. Maar ze zijn er vast en zeker. We zijn misschien gehard in de strijd en afgevlakt in onze emoties door de gebeurtenissen van de MH17, maar laten we in godsnaam onze menselijkheid niet verliezen. Want je weet het: ‘Karma is a bitch.’