Sesamstraat ligt in Den Haag

Han Maas 10 nov 2015

De regering en een meerderheid van de Tweede Kamer, dus de politiek, bemoeien zich niet met Sesamstraat, aldus staatssecretaris Sander Dekker.
Sesamstraat wordt eerdaags niet meer ’s avonds op NPO 1 uitgezonden; ruimtegebrek in het zendschema en de dalende kijkcijfers liggen eraan ten grondslag. In plaats hiervan wordt het populaire programma op het digitale themakanaal ZappXtra uitgezonden. ‘De mensen zullen heus wel dit kanaal vinden,’ zegt minister Bussemaker. Dat zou kunnen, ware het niet dat uitgerekend zij dit zegt, nog maar net bekomen van het schilderijen-debacle ‘Maerten en Oopjen’, waarbij zij de onderhandelingstafel is misgelopen. (Al met al bemoeien twee bewindslieden zich dus weldegelijk met de programmering: geen oplossing bieden is ook bemoeizucht.)
Hoe vaak is er al niet gejojood met de uitzendtijd van het populaire en educatieve programma voor peuters en kleuters (en ook nog ouder)? Geen wonder dat de kijkcijfers dan dalen wat weer door de NPO als argument wordt gebruikt…

Sander Dekker onderstreept zijn falend beleid van zijn eigen ‘Sesamstraat in Den Haag’, door zich eerst op te werpen als beschermer van ons belastinggeld door te willen gaan bepalen wat aan (vooral) amusement door de publieke omroep mag worden uitgezonden en wat niet (welke programma’s dat zouden zijn, blijft hij vaag over), en nu zijn handen ervan aftrekt.
Bemoei je er nu juist wel mee als je toch aan censuur wilt gaan doen. Het programma Sesamstraat is leuk en leerzaam in tegenstelling tot het dubieuze programma voor tieners en adolescenten ‘Spuiten en Slikken’; een voorlichtingsprogramma vóór en beslist niet tegen het gebruik van drugs. Als er één programma achter (een niet te vinden) digitaal kanaal zou moeten worden geplaatst, is dit het wel.
Dekker maakt zich door zijn stellingname een slecht karikatuur van een karikatuur: de overeenkomst tussen Dekker en Ernie is dat het allebei pestkoppen zijn, met dit verschil dat Ernie wel humoristisch en sympathiek is.
En Mark Rutte dan…? Die vergelijkt Ernie en Bert met ‘echte liberalen’ door op het journaal een anekdote over deze poppen te vertellen, die ik hier uit plaatsvervangende schaamte niet ga opschrijven: want het zijn en blijven wel poppen, dus niet echt, mijnheer Rutte! U bent tenslotte ook niet mijnheer Aart. Beperk je tot waar het om gaat: laat de kinderen ’s avonds voor het slapen gaan naar iets leuks en leerzaams kijken waar de politiek zich inderdaad niet mee moet bemoeien.