Je mag best een beetje bang zijn

Waarom mag ik niet bang zijn? Ik krijg de hele tijd van de media te horen dat ik niet bang mag zijn. Waarom niet? Ik snap ook wel dat angst een slechte raadgever kan zijn omdat het de ernst van een situatie kan overschatten, maar een klein beetje gezonde angst kan je ook juist weerhouden om domme of gevaarlijke dingen te doen. Denk maar aan gezonde hoogtevrees.
Natuurlijk ben je een beetje banger dan dat je was vóór zo’n aanslag. Ik was vroeger al bang voor straatjochies die uit verveling in de stad in groepjes bij elkaar kwamen en ‘kattenkwaad’ uit gingen halen, wat inhield dat ze heel dicht achter je gingen lopen en je op je hoofd sloegen. Datzelfde ‘kattenkwaad’ durfde ik niet uit te voeren, bang voor de reacties van de andere mensen in de stad en de eventuele straf van mijn ouders. Ik ben blij dat ik die jongens niet meteen terugsloeg, maar aan het eind van de middag stiekem hun fietsbanden liet leeglopen. Angst behoed ons voor domme, vaak impulsieve acties zoals ‘meteen terugdoen wat jou ook is aangedaan’, want ‘hij deed het ook’. Van ‘hij deed het ook’ komt oorlog. Om de beurt het steeds iets harder terug doen…

Het is niet dat ik ineens de oplossing voor het probleem heb. Sterker nog. Elke mening die zich in mijn hoofd vormt heeft alweer drie tegenbewegingen ontwikkeld nog voor ik deze mening op internet heb kunnen zetten.
‘Wel jammer dat de geplande avondfilm op NPO2 door het extra journaal niet doorging’ hoorde ik een vrouw in de trein zeggen terwijl ze haar Facebook profielfoto opfriste met een blauw-wit-rode gloed. We zijn in de war. Tuurlijk zijn we in de war, want we kunnen even niet meer bevatten wat er allemaal gebeurt. Even iets te veel om niet bang voor te zijn, en dat is maar goed ook, anders zouden we het net als andere heftige gebeurtenissen meteen weer vergeten zijn bij het nieuws van de volgende aanslag. Misschien is een beetje bang zijn juist de oplossing, zodat we een keer écht iets gaan doen aan het probleem. Iets waar we met z’n allen goed en zorgvuldig over nagedacht hebben.