ELECTRICITEIT

Fons Nijpels 16 nov 2015

Al reizend door een ontwikkelingsland, kom ik er weer goed achter hoe belangrijk electriciteit wel is voor ons normale dagelijkse leven. Waar ik nu ben, Arusha in Tanzania, valt de stroom regelmatig uit, en vaak voor uren. De laatste 3 dagen was er gedurende 6 uur (overdag) geen stroom. Het hotel heeft een flinke generator die regelmatig wordt ingezet, maar die valt ook wel eens uit, of de brandstof is op, en dus gaat dan het licht echt uit. Zelfs de waterleiding valt uit, want die is ook afhankelijk van een electrisch aangedreven pomp. Dan kun je nog maar 1 keer naar de wc, voordat het een smeerboel wordt.

De laptop heeft dan wel een batterij die enige uren vooruit kan, maar helaas is de router weer direct afhankelijk van stroom, dus als die uitvalt is het ook gedaan met internetverbinding. Je kunt geen thee meer zetten, niet douchen, geen benzine tanken (werkt op pomp), geen geld trekken (ATM’s werken op stroom), restaurants kunnen niet meer vooruit, koelkasten vallen stil, kortom een zee van voorspelbaar en onverwacht ongerief.

Electriciteitsuitval komt overal wel voor, maar hier is het echt schering en inslag, en dan merk je pas goed wat je mist. De moderne samenleving is zo stroomafhankelijk geworden, dat we ook heel kwetsbaar zijn geworden. Tegelijk maakt de zon hier overuren en is tropisch, dus van intense kracht. Terwijl we zonder energie zitten komt de energie in grote mate uit de hemel neergedaald. Gezien de huidige stand van de ontwikkeling van zonne-energie, is de stroomonderbreking, met name overdag, ook nog eens volslagen overbodig. En ik kan wel raden wat voor effect dit heeft op de economie: puur slecht.

Het wordt dus eens te meer hoog tijd dat we massaal overschakelen op alternatieve energiebronnen, dus laten we daar voor ons zelf, maar ook als het gaat om ontwikkelingshulp, voluit op inzetten. Geen huis meer zonder zonnepanelen op het dak!