De startkwalificatie, het begin van veel ellende

Gisteravond de uitzending "Een dubbeltje op zijn kant" gekeken waarin een jong stel met enorme studieschulden.

De budgetcoach zei een dergelijke situatie bij zulke jonge mensen niet eerder tegen gekomen te zijn. Ze mag haar borst nat maken: er komen er nog veel en veel meer.
Dit is het begin.

De ellende die al gaande is maar nog niet zichtbaar begon met de in 2007 ingevoerde kwalificatieplicht . Jongeren horen niet thuis op de bank is daarbij de slogan.

Heb je MBO2 of HAVO of hoger dan zit je goed. Vanaf je 18de kan je bij gebrek aan werk terug vallen op een bijstandsuitkering.
Echter niet de vele jongeren die enkel een VMBO opleiding afgemaakt hebben.
Zij kunnen tot hun 27ste geen aanspraak maken op een bijstandsuitkering.
Zij moeten of werken of een opleiding volgen. Wordt het gelijkheidsbeginsel uit onze grondwet hier niet geschonden?

De meeste jongeren met een VMBO opleiding beginnen met goede moed aan een opleiding maar velen ronden het niet af en anderen willen er geen volgen maar het lukt hen ook niet om werk te vinden.
En dan begint de ellende.

Als ze voor financiële hulp bij de gemeente aankloppen dan gaan ze een traject in waarbij er gekeken wordt naar werk dan wel een opleiding.
Lukt het niet om werk te vinden dan vraagt de gemeente naar het aantal jaar dat hij of zij nog recht heeft op studiefinanciering want vóór dat het MAXIMALE bedrag geleend is komen ze niet in aanmerking voor een uitkering. Kan er nog aanspraak gemaakt worden op stufi dan is een BBL opleiding bij een internationaal fastfoodbedrijf in no-time geregeld; daar zorgt de gemeente wel voor!
De gemeente hoeft geen uitkering te betalen en het fastfoodbedrijf heeft voor enkele jaren een voordelige kracht . En de jongere? Die krijgt een klein salaris en vraagt stufi aan ; geld om hem en in sommige gevallen ook zijn partner en kinderen in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.

En nu hangt hij.
Hij zal de komende jaren frieten moeten blijven bakken want mocht hij werk vinden of om een andere reden afhaken dan moet de stufi en vaak ook de opleiding terug betaald worden.

De politici kennen het dilemma van deze groep maar houden zich stil.
Dus laat van je horen! dan doen zij dat ook.
De studiefinanciering is bedoeld voor jongeren die gemotiveerd een studie willen volgen. Het mag geen verkapte bijstand worden en al helemaal niet gefinancierd door de jongere zelf.

Het stel van gister is vandaag nog een uitzondering maar morgen niet meer.