We fotoshoppen allemaal

petervanheiningen 27 okt 2015

Ik werd geraakt door de titel van een artikel in Metro "Meisje met downsyndroom uit klassenfoto gefotoshopt". Een basisschool in Moskou zou een meisje met het syndroom van Down uit het jaarboek hebben gefotoshopt. Volgens The Moscow Times hadden ouders geklaagd over het meisje, dat volgens hen het fotoboek zou verpesten.

Of het waar is, weet ik niet. Maar het zette me meteen aan het denken. Overal wordt nu ach en wee geroepen. Ook de media besteden er aandacht aan. Iedereen die dit verhaal leest, spreekt er schande van. Hoe kunnen mensen zo hard zijn? Hoe kun je zo omgaan met je medemens?
Maar volgens mij zijn we allemaal een beetje of heel erg hypocriet. Doen we dit niet allemaal? De één meer dan de ander? De één vaker dan de ander?

Kijkend naar het nieuws van slechts enkele dagen:
Peter R de Vries, die niet klapt in de 14e speelminuut van de eerste helft als steunbetuiging aan Johan Cruiff. Iedereen valt over hem heen en nagelt hem aan de schandpaal. Niemand weet vanwaar zijn stilzwijgen.
Diverse negatieve gedragingen van vluchtelingen, slechts een klein deel van het grote totaal. Meteen deugen alle vluchtelingen niet meer.
Tegenstanders of mensen die met enige scepsis naar de vluchtelingenstromen kijken worden even zo hard verketterd.
De kok van de Pronkheer te Cothen, die gedode zwanen op zijn menu zet, omdat ze anders in de verbrandingsoven terecht komen. De man wordt met de dood bedreigd.
Wethouders en burgermeesters die hun werk doen, worden bedreigd.
De leerling met ADHD die van die rotpillen moet slikken, want anders kan hij niet functioneren in de klas, zo is het wat gemakkelijker voor zijn omgeving.
Het kind wat altijd gepest wordt, omdat die anders is dan anderen ( bv slimmer, creatiever, of wat trager).
Of de buren, die een houtkachel hebben. Vreselijk is dat.

We zijn een volk geworden van muggensifters. Onze cultuur is verworden tot één van vakkundige grasmaaiers: alles wat anders is, of boven het maaiveld uitsteekt, weg ermee!
Nog gemakkelijker is het, dat we die mening, of verkettering niet persoonlijk hoeven over te brengen. De sociale media zijn voor ons het middel bij uitstek om de ander te veroordelen, in hokjes te plaatsen of te beschimpen, of zelfs te bedreigen.
Ondanks Fairplay, witte ballonnen, stille tochten en lieve heersbeestjes zijn we nog steeds niet in staat respect te hebben voor elkaar. Mijn oproep is dan ook STOP KILLING EACH OTHER, JUST GIVE RESPECT