‘Let’s judge a book by its cover’

Kels1988 27 okt 2015

Dat las ik laatst bij iemand die ik voorbij zag komen op, jawel: de Tinderapp. En zo is het.
Of toch niet? Want ook deze zin kwam voorbij: ‘Oh en dames; als je er niet zo uit ziet als op de foto, dan eindigen we de date pas als je dat wel doet’. Bril-jant.
Want zeg nou zelf, wat zegt die cover van dat boek nou eigenlijk? Tegenwoordig heb je die kiekjes een beetje zelf in de hand natuurlijk. Een paar filtertjes, een beetje knippen, een andere hoek en hoppa; weg is die dikke arm, je bleke gezichtje of die enorme pok op je kin.
Mocht die stralende foto je nou aanspreken, druk je op het hartje of veeg je naar rechts. En als zij dat ook heeft gedaan bij jou, heb je een match: de eerste stap naar een date. Zo simpel!
Een minpuntje is dus wel dat die mooie kaft van dat boek in het echt wel een beetje stoffig of zelfs verrot kan zijn.
Als Tindergroentje kan ik er niet echt over meepraten, want dood-eng. Blind daten dus. Ik kijk, swipe, verwonder me, check, dubbelcheck, like en hef matches weer op. Heel af en toe wordt er gepraat, maar zo’n zeldzame conversatie bloedt eigenlijk altijd dood. Soms moet er ineens afgesproken worden of moet er verder gepraat worden via een ander kanaal. Slik.
Dus: doel van Tinderen? Ik denk voor veel mensen gewoon een ‘beetje kijken’. Maar waarom dan toch die app? Omdat we nieuwsgierige wezens zijn!
Er zijn natuurlijk ook doorgewinterde Tinderaars die de app wél optimaal gebruiken. Die swipen, liken, praten, daten, krijgen verkering, trouwen en krijgen baby’s die ze kleden in rompertjes met de opgedrukte tekst: my parent’s didn’t swipe left. En ze leefden nog lang en gelukkig.
Terwijl de rest gewoon doorswiped passeren uiteenlopende exemplaren de revue. De wanhopige man die hevig op zoek is naar een vaste relatie. Dat gaat vaak gepaard met een ellenlange opsomming aan (goeie) eigenschappen. Niet doen alsjeblieft. Het enige wat je daarmee bereikt is een horizontaal hoofdschuddend persoon aan de andere kant van de lijn. Die vervolgens ijskoud haar wijsvinger op het kruisje knalt. Next.
Nog zoiets: foto’s van groepen mensen. Wie ben jij dan? We hebben geen zin en tijd om dat uit te zoeken. D’r mot geswiped worden! Of alleen maar foto’s met skibril, zonnebril, van 100 meter afstand of van de achterkant. Koekoek. Waar zijn je ogen? Niet geheel onbelangrijk.
Of de mannen zich ook zo verwonderen over de Tinderdames weet ik eigenlijk niet. Maar ik wil snel even over de schouder mee kijken van een Tinderende man.
Want: nieuwsgierig!