Open Air

Sjaakkroes 8 okt 2015

Open air

Je zou maar geboren worden in een openluchtbioscoop. Een filmische ontknoping net na de pauze. Een soort van reïncarnatie van de hoofdrolspeler. William is zijn naam. Bij de uitgang werd er in een onderonsje tussen een bewaker en een kassameisje al gerept over ‘William the second’. Ik hoop wel voor onze Wil, dat zijn naam uitgesproken zal worden met een statige Britse intonatie. Ook in Vriezenveen dienen de inwoners dit toch te proberen, want Willie-jam dat klinkt niet. Onze Wil wordt een internationale filmster, op z’n minst een regisseur met anderhalf gouden kalf. Geboren in een openluchtbioscoop, dat klinkt wel erg romantisch. Eigenlijk is hij geboren in een volkswagen golf, het bracht de ouders dan ook aan het twijfelen of Matthias niet zijn naam moest zijn. Maar gezien de perikelen in de top, werd het toch William.

Ik maak me wel enigszins zorgen of ik door dit schandaal ooit mijn volkswagen-moment wel ga beleven. Nederland- België- Frankrijk- Spanje- Catalonië. Busje planten in het achterland, een duik nemen in hoofdstedelijke fonteinen, maïskolven pikken van de boer. Toch nog even Italië meepakken en dan gewoon braaf een croissantje kopen bij de spar omdat er met de carabinieri écht niet te spotten valt. De prijzen van de klassieke volkswagenbusjes zullen nu wel de pan uitrijzen.

Het zou dan ook zomaar kunnen dat ik met mijn fiets niet verder kom dan de camping van Axel. Als ze daar al plek hebben, want de camping van Axel is tegenwoordig een opvangplek voor vluchtelingen.
Camping ‘Syria’ waar de bijbel en de koran concurreren om het eerst gelezen te worden. Dit walhalla staat al op de lijst van Geert. Na Almere en Den Haag wil Geert doorstoten naar Axel. Om op z’n ‘van Gaals’ te schreeuwen: ‘We zijn de grootste! Niet alleen van Almere, niet alleen van Den Haag, maar ook van Axel!’ Geer en Geert vinden dat het hier vol is, en Louis is al vol van zichzelf. Ik gun iedereen camping Syria, ook de openluchtbioscoop in Amsterdam- Noord( wel Nederlands ondertiteld graag, seksscènes ongecensureerd) de openlucht is immers van iedereen. Zelfs links en rechts gun ik hun mening. William z’n gouden kalf voor beste ontknoping na de pauze.

En ook gun ik iedereen een uitkering. Neem de mijne maar, want ik moet de honderd euro voor deze lezerscolumn gewoon weer netjes terugbetalen. Wil je me persoonlijk eren met mijn column ? Noem je kind dan Sjaak of je nou uit Syrië komt of niet.