NEDERLANDSE CULTUUR

Fons Nijpels 26 okt 2015

In heel veel discussies wordt geschermd met het begrip ‘Nederlandse cultuur’. Het speelt een grote rol als het gaat om de vluchtelingen, maar ook de Zwarte Pietdiscussie is er niet vreemd van. Maar niemand weet precies wat het begrip inhoudt, zelfs koningin Maxima niet.

In werkelijkheid verandert datgene wat in Nederland gebruikelijk is met de dag en op elk gebied; als er dus al sprake is van een Nederlandse Cultuur dan is die allesbehalve statisch, en wat vandaag normaal gevonden kan morgen al weer anders zijn. De Zwarte Pietdiscussie is een mooi voorbeeld: het Sinterklaasfeest is in de loop der tijd geevalueerd van een feest voor volwassenen en kinderen, terwijl nu iedereen het heeft over uitsluitend een kinderfeest. De tijd van hekeldichten en bijtende surprises is dus kennelijk aan het uitsterven. En dus is het Sinterklaasfeest fundamenteel veranderd, en dat deden we zelf.

Daarvoor in de plaats komt blijkbaar Kerstmis in de Anglicaanse versie: veel geglitter, cadeaus onder de boom, maar zonder gedichten en in de maling nemen. De liedjes zijn bijna allemaal Engelstalig. Ik vind dat nogal een ingrijpende verandering, maar je hoort er niemand over die zich beroept op behoud van ‘Nederlandse Cultuur’.

Let op: ik zeg niet dat er geen Nederlandse cultuur is, maar beweer wel dat het veel te vaak in stelling wordt gebracht, terwijl als het om essentiele zaken gaat zoals de taal, bijna niemand zich er druk over maakt. Maar men loopt wel massaal te hoop over zo’n marginaal verschijnsel als een gemoderniseerde versie van het hulpje van Sinterklaas. Volgens mij gaat het feitelijk ook helemaal niet over cultuurbehoud, want door de jaren heen is Piet al sterk veranderd. Toen ik kind was zwaaide hij nog met de roe, dreigde hij met de zak en afvoer naar het Spaanse buitenland. Dat is allemaal weg. Het huidige verzet tegen verandering in de slaafse, zwarte uitvoering van Piet, heeft volgens mij meer te maken met rechtsontzegging ten aanzien van de Nieuwe Nederlanders om zich ermee te bemoeien. Ik zie daar verwerpelijke discriminatie in. Nieuwe Nederlanders worden blijkbaar nog steeds niet gelijkwaardig geacht, en juist dat is volgens mij in strijd met de Nederlandse Cultuur.

Eind augustus ligt het Sinterklaassnoepgoed al in de winkel, en eind oktober de kerstversieringen. Nederlandse Cultuur is dus blijkbaar vooral de commercie rondom beide feesten. Ja, en die handelsgeest is inderdaad niets nieuws onder de zon, ook al gaat het ten koste van kostbare cultuur!