Aan de Amsterdamse grachten…

Het is in het Nederlandse paradigma lastig om op een geaccepteerde manier te schrijven dat je vindt dat de media (vooral TV) hun verantwoordelijkheid niet nemen door alle meningen maar uit te zenden onder het mom van vrijheid van journalistiek. Zeggen dat dit echt buitengewoon dom is, omdat het voor polarisering zorgt, is uit den boze. De grachtengordel en alles wat daarbij probeert te horen denkt dat zij boven in hun ivoren toren journalistiek van degelijk en culinair niveau bedrijven, maar het is van ondermaats McDonalds’ gehalte.

Probeer in de grachtengordel niet te zeggen dat het dom is om Quinsy Gario met zijn bombastische houding uit te nodigen voor je talkshow, omdat zijn optreden donderslag bij heldere hemel veroorzaakt. De mensen die dat hem uitnodigen hebben de waarheid in pacht en zouden beschikken over een magistrale (Amsterdams woordje) journalistieke kunde en zij zullen dus wel bepalen welke kijkercijfer-scorende mening ertoe doet, ondanks het feit dat het belang van het uiten van een mening niet per definitie groter is dan het bewaren of scheppen van maatschappelijke rust. Niet elke mening hoeft op de buis.

Iemand uit die kringen zou waarschijnlijk verkondigen dat ik achterlijk ben en dat ik maar beter een land kan opzoeken waar men aan censuur doet. Niet nodig want men doet hier al aan censuur. Even bij Piet blijvend: De grote groep mensen die rationeel gezien wel vindt dat Zwarte Piet wat uiterlijke aanpassingen behoeft, maar dat hij niet echt iets racistisch uitdraagt, heb ik namelijk nauwelijks in DWDD gezien. Ze zijn te gematigd en dus niet interessant genoeg.

Het gaat er dus maar net om; Wie laat je aan het woord? De extreme schreeuwers die polarisering in de hand werken? Of de gematigden die een discussie kunnen kalmeren? Wat mij betreft is het 2e voor vandaag de dag de benodigde journalistiek.

Zwarte Piet is een zeer bekend voorbeeld hiervan maar er is zo ontzettend veel meer. Door kijkcijfer-scorende meningen of personen krijgt de gemiddelde oppervlakkige bevolking een heel verkeerd beeld van de samenleving.

Het zou zo fijn zijn als de grachtengordel wakker werd uit die 17e eeuwse droom en zich bewust werd van journalistieke verantwoordelijkheid. Ja die bestaat. Het zou zo fijn zijn als ze zich bewust werden van de gevolgen van hun op grond van kijkcijfers gekozen ‘nieuws’. Maar is dan enkel ‘gematigden’ uitnodigen eerlijk? Nee.
Maar op de huidige manier barst deze bom op een dag, en dat wordt een hard gelach.