Het failliet van de rechtsstaat

Antonie Niessen 23 okt 2015

De woorden van een rechter in de Nomads-zaak (2005) staan mij nog helder voor de geest. In februari 2004 werden de lijken van 3 leden van de Hells Angels gevonden in de Geleenbeek in Zuid-Limburg. Het verhaal gaat dat het om een ripdeal van een partij coke zou gaan en dat ze zich hiervoor hebben moeten verantwoorden bij hun collega’s. Alle verdachten in deze zaak hielden hun kaken stijf op elkaar en in hoger beroep werden zij stuk voor stuk vrijgesproken. In plaats van een veroordeling op grond van moorden in vereniging kwam de rechter tot vrijspraak en motiveerde deze met de volgende woorden : “Geen rechtsstaat kan zich permitteren dat onschuldige mensen worden bestraft. Dat is een grondbeginsel dat ook moet gelden als dit met zich meebrengt dat wel-schuldigen vrijuit gaan. Hoe bitter dat ook is voor de nabestaanden” Leve de rechtsstaat.

De 38-jarige man die maandag in Leeuwarden een vrouw met een fles doodsloeg en een andere vrouw met een steekwapen verwondde stond bij politie, justitie, de gemeente Leeuwarden en hulpinstanties al jaren bekend als gevaarlijk, agressief en gewetenloos. De verdachte heeft een strafblad waar een paard de hik van krijgt en was in het verleden meerdere malen gewelddadig. In 2005 werd hij veroordeeld tot tbs met dwangverpleging en hij kwam begin augustus vrij uit een GGZ instelling. Dat was tegen de zin van hulpinstanties en politie en justitie. Volgens de burgemeester van Leeuwarden waren er geen wettelijke mogelijkheden om hem gedwongen op te sluiten of te laten opnemen. Ook al was algemeen bekend dat de man een tikkende tijdbom was. Leve de rechtsstaat.

Vandaag kwam het vervoersbedrijf van de gemeente Amsterdam met een plan om het spugen naar personeelsleden tegen te gaan. Het GVB gaat het spuug verzamelen waar chauffeurs en conducteurs mee belaagd worden. Het DNA uit het speeksel wordt opgeslagen in de DNA-databank. Als er een DNA-match is dan wordt de dader berecht. Mocht er geen match zijn dan mag het DNA 12 jaar bewaard worden. Een ieder die logisch na kan denken zou dit initiatief toejuichen, maar een privacy-deskundige en een vooraanstaand strafpleiter hebben meteen duidelijk gemaakt dat deze maatregel veel te ver gaat. Die zetten zich liever in om de rechten van criminelen en schorem te verdedigen. Leve de rechtsstaat.