Dear Fat People

Amber Vreemd 28 okt 2015

Ik denk dat het tijd wordt om te beseffen dat het woord “dik” niet negatief is. Het is een adjectief, een bijvoeglijk naamwoord, een omschrijving van ons figuur. (Dus, dikke vrouwen op datingsites: stop met jezelf te omschrijven als “volslank” enkel omdat het woord “slank” erin voorkomt. Nergens voor nodig en bovendien best misleidend.)

Wat maakt dat kleine, drieletterige woordje dan zo vreselijk beladen? Heel simpel: er wordt regelmatig een negatieve lading aan gegeven. Er wordt ons verteld dat we die droombaan niet zullen vinden zolang we nog dik zijn. De liefde van ons leven kunnen we wel op onze uitstulpende buiken schrijven, want wie wil nu een dikke partner? Een lang en gelukkig leven zit er sowieso niet in, want we sterven vroegtijdig aan diabetes of hart- en vaatziekten.

Daarnaast definieert het dik zijn ons als persoon, althans voor veel mensen. Want we zijn natuurlijk lui, lijden aan een chronisch gebrek aan wilskracht en zijn dom bovendien. Want zeg nu zelf: iedereen met een IQ dat hoger is dan dat van een diepgevroren reuzengarnaal, weet toch wel wat gezonde voeding is en wat niet?

Ik zou nu natuurlijk kunnen uiteenzetten waarom dik zijn niet per definitie ongezond en gevaarlijk hoeft te zijn, dat een dik figuur niets met onze intelligentie te maken heeft en dat er heus dikke gelukkige mensen rondlopen. Maar weet je? Een denkbeeld dat bij velen zo diepgeworteld zit, verander je niet één, twee drie. Ik richt me liever tot de dikke mensen van Nederland. Want wij krijgen al zo weinig maatschappelijke vertegenwoordiging, empowerment of een hart onder onze
strak zittende broekriem.

Ik denk dat het tijd wordt om ons te realiseren dat het oké is om ruimte in te nemen, om te bestaan. We zijn niemand iets verschuldigd. Geen verklaring over het hoe en waarom we te dik zijn, geen gewichtsverlies, gewoon, helemaal niets. Ons dik zijn definieert ons niet als persoon, en doet niets af aan het feit dat we ook gewoon liefhebbende ouders, geliefde partners, hardwerkende arbeiders of intellectuelen zijn. Het is oké om jezelf mooi te vinden, trots te zijn op jezelf en van jezelf te houden. Het is oké om gelukkig te zijn. Echt waar. We hebben het recht om te bestaan. In onze huidige weelderige vorm.