ZOUT

Fons Nijpels 28 okt 2015

Van de week was het weer eens even in het nieuws: hoezeer teveel zout in ons voedsel dodelijk is. Vermindering van de zoutconsumptie zou jaarlijks tienduizenden voortijdige doden schelen.

De voornaamste oorzaak dat we teveel zout consumeren is de voedselindustrie, die overal veel te veel in stopt, terwijl het toch makkelijk zou kunnen om het er los bij te doen, of erop te vertrouwen dat de consument zelf thuis wel een zoutvaatje heeft, en dan zelf zijn maat kan bepalen. Niet dus, de fabrikanten doen dat gewoon simpelweg niet, en het is een klacht die al jaren bestaat. Al polderend is ooit eens afgesproken dat de fabrikanten de hoeveelheid zout vrijwillig, langzaam zouden minderen, maar dat gebeurt dus in volstrekt onvoldoende mate.

Een paar jaar geleden had ik per ongeluk weer eens zo’n pak kant-en-klare soep van de firma U gekocht en bij het consumeren ging ik ongeveer over mijn nek zo zout als dat was. Ik dacht: ik zal de kat de bel eens aanbinden, en zocht telefonisch contact met de afdeling consumentenvoorlichting van die grote firma U, waarvan het hoofdkantoor toevallig in Nederland gevestigd is. Zij verklaarden dat de hoeveelheid zout wordt bepaald door de consumentenonderzoeken en -smaakpanels, die uitmaken welke hoeveelheid zout het best in de markt ligt. Dus zij volgen slechts de smaak van de consument, zoals ooit ook Pilatus deed. Dat de hoeveelheid zout die op die manier wordt toegevoegd ver over elke gezondheids verantwoorde grens gaat is voor hen niet van belang, zolang het maar verkoopt. Mijn suggestie om het zout in een los zakje toe te voegen, werd honend van tafel geveegd, en zelfs het argument dat ik het zout wel kan toevoegen, maar er niet uithalen was van nul en generlei waarde. Dus zo gaat de grote, multinationale firma U om met de gezondheid van de consument, en dat moest u zich toch maar eens bedenken voordat u in de supermarkt weer op het punt staat een kant-en-klaarproduct in te slaan. Zelfs al is het ‘in de reclame’, want ook dat is vaak bedrog.

Ik vind dat de tijd van polderen voorbij is en de overheid gewoon moet verbieden zout toe te voegen; als elke fabrikant daaraaan gebonden wordt, is er ook geen concurrentienadeel.

Eventueel zout toevoegen doen we dan wel zelf thuis, zoals we dat ook met de aardappelen doen. Die kopen we toch ook niet gezouten en wel? Nee, behalve als het kant-en-klaar van de firma U komt.