DANCE

Fons Nijpels 24 okt 2015

Ik hou van veel muziek, maar als ik ergens een hekel aan heb dan is het aan ‘Dance’ muziek. Vreselijk wat een leeghoofdig, monotoon, repeterend, en voortdurend gekloond lawaai is dat, want muziek kan ik dit noemen. Helaas worden steeds meer publieke ruimten geteisterd door deze herrie, waarbij kunstmatig handgeklap, harde bassen en stompzinnig gezang de boventoon voert. Ik ga nooit een winkel in waar dit te horen is, want mijn hoofd gaat er van bonken. Ja, smaken verschillen, en dat is maar goed ook.

Onlangs hadden we het Amsterdam Dance Event, een lang weekend rondom deze muzieksoort. Maar liefst 350.000 mensen waren er op afgekomen en volgens de berichten waren ze allemaal onder de invloed van XTC, een illegale drug, die blijkbaar nodig is om deze ‘muziek’ te kunnen verdragen en langdurig op en neer te kunnen springen op het geboem boem.

Het gebruik van XTC werd er blijkbaar dus grootschalig gedoogd. Hoe je eraan komt is duidelijk: rechtstreeks uit het illegale circuit waar de misdaad welig tiert, en de winsten gigantisch zijn. En verder zijn er ook voortdurend problemen met de kwaliteit van de pillen, want er wordt mee aangerotzooid bij het leven. De eindgebruikers is dit allemaal worst, zolang zij maar kunnen feesten.

Dit alles is weer een krankzinnig voorbeeld van hypocriet en misdaadbevorderend overheidsbeleid, dat me zwaar de strot uitkomt. Ik bedoel maar: als je iets illegaal verklaart en als zodanig bestrijdt kun je toch niet zomaar 350.000 gebruikers vrijuit laten gaan?

Het is niet mijn keuze, maar als mensen zo nodig dergelijke ‘geestverruimende’ middelen willen gebruiken, zijn ze daar toch niet van af te houden. Dan moet je dus ook de productie gedogen en reguleren, want anders ben je volledig schizofreen bezig. Zolang je dat niet doet blijven we opgescheept met moordpartijen, gigantische zwarte winsten, gevaarlijk afval, en hoge vervolgings- en gevangeniskosten, waar niet de gebruikers, maar wel de ‘gewone’ samenleving voor opdraait.

Dit gaat nu al jaren zo, en we komen er maar niet uit. Ik wil daarom nogmaals hartgrondig pleiten voor wettelijke toelating van deze hard-drug, met sterke regulering. In ieder geval moet de productie en handel uit de criminaliteit worden gehaald, om de onderwereld een harde slag toe te brengen. Verder: een stevige accijns opleggen, net als op tabak en alcohol.

Wanneer gebruiken we nu eens het gezonde verstand om met het gebruik van drugs rationeel om te gaan?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
DANCE
Sluiten