Het is nog lang geen carnaval!

“Heeee het is nog lang geen carnaval!”, dat is wat we vaak te horen krijgen.
Wat we zijn, dat is simpel, Cosplayers. Zelf ben ik, het zal ook niet, een cosplayer en medeorganisator van een van de vele conventies door het jaar heen. Ook reis ik af naar bijna alle Cosplay gerelateerde evenementen door het jaar heen, dit is dus ook iets wat ik vaak genoeg meekrijg.

Maar wat is cosplay nou precies, cosplay is een trend die is overkomen waaien uit Japan.
Bij cosplay ga je verkleed als je favoriete karakter uit een film of een serie.
Het is een hobby waar je uren aan tijd in kunt stoppen, om de mooiste kostuums te maken en mee kunt doen aan grootte kampioenschappen.

"Cosplay to me is a way of becoming someone else for a brief moment in time. To reenact the stories that I adore through the characters I portray. I love being able to bring to life a character through cosplay. It’s a rather rewarding experience." – Maomi Cosplay

Cosplay neemt de laatste jaren enorm toe in Nederland, waar er een paar jaar geleden nog maar een paar Anime Conventies (waar de bezoekers meestal cosplayen) waren, zeilen we nu al naar de 20 conventies per jaar, waaronder: AnimeCon, TomoCon, NishiCon, MGC Experience en GamePitCon.

Ook tijdens Firstlook Festival (De grootste gamebeurs van de Benelux, in de Jaarbeurs ter Utrecht) was ervoor het eerst een stuk van de ruimte besteed aan cosplay, en was er zelfs de nationale voorronde van de World Cosplay Summit (je raad het al, het Wereld Kampioenschap Cosplay!)

Maar waar komt die toenamen in populariteit vandaan, wat ik vaak te horen krijg is dat mensen het als zij weg uit de realiteit zien, 1 dag weg uit je drukke bestaan en alle ellende die je overal maar hoort en ziet.

Zelf sluit ik me hier deels bij aan, maar denk ik ook dat het door de sfeer komt die op die conventies hangt.
Zo kan je uren dwalen in de verkopers ruimte, op zoek naar het laatste stukje van je kostuum, een leuk potje weerwolven spelen met je vrienden (die je misschien die dag pas ontmoet hebt) en ja, dus ook nieuwe vrienden maken.
Dat alles komt omdat iedereen zichzelf eventjes niet is, maar ik denk juist dat je, juist dan, even echt jezelf bent.

~Brian Karmelk