Te dik!

barbara van Wijk 7 sep 2015

Owee, vanmorgen wijst de weegschaal weer een kilootje meer. Dit is te gek! Paniek slaat al mijn zelfvertrouwen door het badkamerputje. De afgelopen maanden hebben zich dertien extra kilo’s genesteld op mijn heupen, dijen en billen. Goed voor de economie, want er moesten nieuwe broeken worden aangeschaft, nieuwe T-shirts, zelfs nieuwe laarzen, want de schachten van mijn andere passen niet meer om de ballonkuiten.
Ik kan wel huilen en neem me weer stellig voor: nu is het afgelopen, ik ga nog minder eten! Ik pak een beschuitje en begin dus gelijk met de uitvoering van mijn voornemens terwijl ik me vergeefs in een japonnetje probeer te persen.
Toch heb ik de laatste tijd niets bijzonders gedaan. Geen dineetjes, geen gebakjes, helemaal niets. Hoe kunnen die extra kilo’s dan zo welig tieren ? En waar komen ze vandaan? Ik begrijp er niets van, maar misschien heeft de huisarts een goeie tip? Vanmiddag heb ik toch een afspraak, daar kan ik dan gelijk eens een balletje opgooien.
Een goeie tip heeft hij zeker. Hij kijkt mij aan met een blik van afkeuring, maar zegt: “Mevrouw, zonder een oordeel te vellen……. u bent gewoon te dik.” Ja hallo! Om dat te kunnen constateren hoef je niet gestudeerd te hebben. “Oké, maar wat doe ik eraan!” stamel ik lichtelijk geraakt. Wat verlegen begin ik uit te leggen dat ik me vrijwel nooit laat verleiden tot zondige hapjes. Maar hij hoort me niet eens, erger nog, hij gelooft me niet. “Gewoon minder eten” spuugt hij me nog eens toe. Het komt hard aan: nog minder eten? Een flitsende woede schiet door me heen. “Hoe weet u wat ik eet ? Op grond waarvan zegt u dat ik minder moet eten?” antwoord ik, nauwelijks mijn boosheid verbergend. “Als je meer eet dan je verbrandt, dan word je gewoon dik” een logica als een koe!
Dit was een maand geleden. Intussen heb ik mijn heil gezocht bij een diëtiste, waar ik vooraf nooit in geloofde. Ik leg haar wat recalcitrant een lijst voor, zoiets van “als ik nog minder mag eten, dan ben ik zó weer weg!” Maar dan komt het verlossende woord: nee, het kan niet minder, het is zelfs te weinig! Zó komt je stofwisseling niet tot stand. Ze tuurt op mijn lijst en zet er een extra bord muesli met yoghurt bij en een extra knackebrodje! En? In één maand 3 kilo kwijt! Hoi!