DE WALMEN VAN DE EFTELING

Fons Nijpels 7 sep 2015

Veel ouders klaagden over de vieze tabaksrook-walmen in de wachtrijen bij de Efteling, waar zij, en ook hun kinderen, intens worden blootgesteld aan gifdampen. Die worden veroorzaakt door medebezoekers die, gedreven door verslaving, blijkbaar geen fatsoen kennen, en kennelijk zelfs hun eigen kinderen niet ontzien, laat staan die van anderen. Dat maakt opnieuw duidelijk hoe ernstig dit probleem is, en hoe niet verwacht kan worden dat normale fatsoensnormen hier in acht genomen worden. Wie dat verwacht van een verslaafde weet niets af van verslaving.
Hier passen dus duidelijk andere maatregelen en dat kan alleen maar een serieus ROOKVERBOD zijn. Veel bedrijven als de Efteling beginnen dan te roepen dat het niet wettelijk verplicht is. Nee, helaas is dat nog steeds niet het geval, maar moet je daar nu echt op wachten? Je kunt toch je eigen verantwoordelijkheid nemen? Diezelfde bedrijven klagen overigens ook onmiddellijk over overheidsbetutteling als die wel optreedt.
De Efteling is een groot bedrijf dat pretendeert marktleider te zijn en te streven naar maximale kwaliteit. Wel, hier laten ze een forse steek vallen; het op zijn Brabants Gods water over Gods akker laten lopen werkt hier echt niet, wat ook de armzalige pro-roken organisaties, gesteund door een perfide tabaksindustrie, ook mogen beweren. Niks doen betekent hier eenvoudig medeverantwoordelijk zijn aan het toebrengen van ernstige lichamelijke en psychische schade, met name aan kinderen, en andere extra kwetsbare groepen zoals longpatienten, zwangeren, etc. Maar in feite wordt IEDEREEN hier geslachtofferd dank zij het laat-maar-waaien beleid van zo’n grote organisatie. Ik mag hopen dat ze in het algemeen veiligheidsbeleid uit een ander vaatje tappen…
De Efteling blijk ook nog eens kortzichtig te ontkennen dat hier een probleem ligt, dat op HUN bordje ligt, en weigeren dit probleem aan te pakken. Dat MOET desondanks toch gebeuren, goedschiks dan wel kwaadschiks. En de oplossing is natuurlijk het instellen van een algeheel rookverbod voor de hele Efteling. En dit dan ook stevig handhaven.
Dan is er ook nog een actiegroep die dreigt de Efteling niet meer te zullen bezoeken als daar een rookverbod komt. Hoe zelfzuchtig verslaafd kun je zijn door het gezondheidsbelang van je medemens, zelfs kinderen, zo in de waagschaal te willen stellen? Blijf dan maar lekker thuis en vergiftig jezelf!
Dus Efteling kies nu eindelijk eieren voor je geld en investeer in een paar duidelijke rookverbodsborden!