Je bent nooit fouter dan een tuinkabouter!

Jaap Bastiaan 1 jun 2015

Lef is een deugd. Volgens de filosofen Plato en Nietzsche is lef, of moed, zelfs een kardinale deugd. Moed moet, dus. Voorbeelden te over natuurlijk van pioniers of helden die moed toonden om een verandering of een revolutie tot stand te brengen. Ik ben een ongelooflijke ongelovige en een humanist. Dus behoren de filosofen Socrates, Plato en Aristoteles tot mijn helden. Dat geldt ook voor de onlangs overleden docent filosofie René Gude. Ik houd van popmuziek en ik heb een aparte kast ingeruimd voor mijn muzikale helden. Ik noem: Elvis Presley, The Beatles, Jimi Hendrix en Bob Dylan. Allemaal pioniers: zangers en muzikanten die de moed hadden de muziekwereld te veranderen. Nog een naam: Johan Cruijff, ook een visionair en revolutionair.

Wat is een held? Ik las eens de volgende omschrijving: ”Zodra een held verschijnt, verandert alles ten goede”. Een held bevordert dus het goede, oftewel: het menselijke en medemenselijke. Dat klinkt ook weer erg humanistisch en in mijn oren dus goed.

Het valt in deze tijd niet mee om een held of heldin te zijn. Misschien is de wereld ook te complex geworden om in al dan niet korte tijd een revolutie te plegen. Neem de Arabische Lente. Er leek een frisse wind te waaien door de Arabische wereld: weg met de dictators, meer keuzevrijheden, meer rechten voor vrouwen, enzovoorts. Allerlei veranderingen leken op til. En inderdaad: er kwamen veel veranderingen, maar ten goede? In plaats van een frisse wind zie ik alleen maar donkere wolken boven het midden oosten. Als ongelooflijk ongelovige en humanist gruw ik van de dagelijkse wreedheden die ik via de media voorgeschoteld krijg. Ik ga ze ook hier allemaal niet benoemen, want ik vind ze te gruwelijk voor woorden.

Een eeuwenoud gezegde luidt: ”Verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Ik schreef er een liedjestekst over, met als titel: Durf! Doe! Je bent nooit fouter dan een tuinkabouter! Een paar citaten: Verbeter jé wereld. En begin bij jezelf. Verbeter dé wereld. Al is het maar voor de helft. En: Je hebt nooit vrede met oorlog. Je haat haat en nijd. Er is nooit een rede voor, toch? Of toch, op zijn tijd? En: Veel succes! En weinig stress! Het wordt vast andersom. Het vergt moed. Maar moed moet! Ik wou dat het anders kon. Tot slot: veel succes!