Hoe houden wij onze studenten gezond?

Armanda 9 jun 2015

Het is weer zo’n dag op het mbo , iedereen is moe en lusteloos en niemand heeft nog zin om te studeren. Vele jongeren hoor ik dagelijks klagen dat ze moe zijn en zodra ze thuis zijn op de bank ploffen met een lekkere hap. Waarom wordt er geen sport meer gegeven aan studenten? Is sport dan alleen nodig bij kinderen onder een bepaalde leeftijd? Jongeren boven de 18+ hebben het nodig om lekker te kunnen bewegen, om hun frustraties te uiten en zichzelf te kunnen laten gaan. Door met een groep jongeren te gaan voetballen of korfballen kom je ook heel wat samenwerking tegen en wat is er belangrijker in een opleiding dan goede samenwerking?
Als de pauze’s komen zie ik hier erg op tegen iedereen zit maar wat achter zijn smartphone en niemand kijkt meer op als je een leuk verhaal verteld. Ik kijk vaak naar het veld tegenover onze school het staat erg vaak leeg en er is zoveel ruimte om te gaan sporten met de gehele klas.

Het is lastig dat er zo bezuinigd word op dingen zoals sport op mbo scholen. In de kantines zijn er meestal weinig tot geen voorzieningen om studenten te motiveren om iets uitdagend te gaan doen. Voor een spelletje tafelvoetbal betaal je op sommige scholen al gauw wat euro’s. Voor het college geld wat wij betalen voor onze opleiding vind ik dat sporten inbegrepen moet zijn ik zie zoveel voordelen in het sporten op het mbo. Studenten zullen hun best doen in een teamspel en zich geweldig voelen als zij winnen maar ook leren van hun verlies. Na een uurtje sporten zit alle motivatie er weer in om de rest van de dag te gaan leren. Sporten is niet alleen voor kinderen zelfs al zijn we in onze oudere jaren hebben wij het nodig om ons even te kunnen laten gaan, om te laten zien waar we goed in zijn en ons geluk te uiten. Een sport die anders is dan anders zoals yoga geeft ook de wat moeilijke doelgroep toch de motivatie om mee te doen.

Ik zie vaak bij jongeren dat wanneer zij een activiteit gaan doen dat ze niet vrolijk ogen maar zodra ze bezig zijn dan zijn ze niet te stoppen. Hun trots gaat door de kamers als ze winnen maar ook het samenwerken is iets waar ze alleen maar beter in kunnen worden. Wij zijn als studenten dan misschien wel jong volwassen maar wij zitten bomvol met frustraties en stress over school. Ons huiswerk dat we moeten maken, onze bijbanen. Geef jongeren hun gezondheid terug en laat het sporten op het mbo terugkomen net zoals de gymlessen op alle lagere scholen.

Sporten is wat ons jong houdt