Nederlandse Gilde van Overvallers

Uit onderzoek in opdracht van Politie en Wetenschap (Metro 23 april 2015) blijkt dat overvallers volledig verkeerd begrepen worden. Honderd leden van de Gilde laten desgevraagd weten dat “gewoon meewerken” aan de overval voor beide partijen de beste oplossing is. De overvaller is er niet op uit geweld te gebruiken, maar wil gewoon alles afpakken wat waarde heeft. Hoe naïef is de burger geweest te veronderstellen dat deze ongevraagde inbreuk op je levenssfeer ook maar iets te maken heeft met geweld. Het is inderdaad tijd dat de Gilde optreed tegen deze vooroordelen. Tijd dus om een vuist te maken tegen de onwelwillende burger die amok maakt wanneer hij of zij overvallen wordt. Rustig meewerken is het devies, want zo kan een overvaller zijn werk niet fatsoenlijk doen.
Graag wil ik dit buitengewoon positief en doordachte initiatief naar een hoger plan tillen. Natuurlijk is het al een grote stap in de goede richting dat burgers meewerken, echter, een overal is een angstige situatie waaraan nog veel verbeterd kan worden. Zo start de Gilde op verschillende plaatsen in Nederland een training voor aspirant-slachtoffers om alle dos en dont’s van het RAAK principe bij te brengen. Participanten die deze driedaagse cursus (met individuele contemplatieoefeningen ‘ontspannen overvallen worden.’) succesvol doorlopen krijgen een button met de tekst: ‘gecertificeerd RAAK specialist.’ Het grote voordeel is dat de overvaller zonder gevaar voor lijf en leden zijn werk kan doen. Het slachtoffer kan zich als extra beschermingsmaatregel beroepen op zijn/haar expertise in de wetenschap dat negatieve toestanden uitblijven.
Uiteraard zullen in de toekomst meerdere initiatieven ontplooit worden. Rome is niet in één dag gebouwd en ook deze cultuuromslag heeft tijd nodig. Zo is er het plan om – op verschillende locaties in grote steden – zogenaamde StickUpPoints op te zetten. De Gilde voorziet in de toekomst een dringende behoeft aan deugdelijke werkplekken, conform de richtlijnen van een cao die eerdaags zal verschijnen. Tevens zit de Gilde in het laatste stadium van onderhandelingen met de Zwartrijdersgilde. Deze verkeerd begrepen groep reizigers herkenden zich in de noodoproep van de Gilde van Overvallers een platform te creëren voor hun problematiek. Conducteurs kunnen op termijn ook kiezen uit een scala aan cursussen hoe om te gaan met zwartrijders. Hun oude inzichten zullen echt plaats moeten maken voor een nieuw soort denken. Crimineel en burger, we komen er samen wel uit!