Status Vermist
Stel je voor… Je gaat naar bed, je geeft je partner een nachtzoen. De volgende dag wordt je wakker en zoals elke morgen staat de koffie al klaar. Gezet door je partner die al vroeg naar zijn/haar werk vertrekt. Je brengt de kinderen naar school en wenst ze een fijne dag. Als je om 09.00 uur thuiskomt krijgt je een telefoontje. Je partner is niet op zijn/haar werk verschenen.
Dit kan het afschuwelijke begin zijn van een maandenlange – en soms blijvend onopgeloste – vermissing. U denkt vast: “dit gebeurt mij nooit! Dit soort dingen lees ik alleen in de krant of op internet”. Helaas, dit kan ook ú overkomen. Nu wil ik u absoluut niet bang maken, maar uitsluitend bewust van het feit dat een dergelijke situatie een ieder van ons kan raken. U kunt zich waarschijnlijk wel een kleine voorstelling maken van de pijn, het verdriet en de angst die achterblijvers treft.
Maar heeft u weleens stil gestaan bij de praktische gevolgen?
Ik zal vertellen wat er met u gebeurd als uw partner vermist raakt. Laten we ervan uitgaan dat uw partner kostwinnaar is. U zorgt in dit voorbeeld tenslotte voor de kinderen. Dan wordt het loon van uw partner in de meeste gevallen na een maand stopgezet. Kunt u de boodschappen dan nog betalen? De vaste lasten? Het schoolreisje van de kinderen?
Twee ellendige maanden later – vol wanhoop en verdriet – krijgt u een aantal brieven. De verzekering van uw vermiste partner wil dat de premie voldaan wordt, de hypotheek moet betaald worden, eventuele schuldeisers willen geld zien. Uw partner is vermist, maar volgens de overheid en talloze instanties leeft uw partner gewoon nog….
Pijnlijk, want náást het gemis van uw partner komt u in een financiële malaise terecht, volledig buiten uw schuld om. De overheid kan u niet helpen en geldeisers zeggen doodleuk: “Ach, uw partner zal wel een nieuw leven begonnen zijn in Australië. Betaalt u alstublieft voor volgende week, want anders…” Kortom: u staat machteloos, met alle gevolgen van dien.
Vindt u dit ook niet terecht? Tekent u dan de petitie Status Vermist, zodat achterblijvers praktische zaken veel beter kunnen regelen. Alstublieft?
– Door Inger de Vries, haar vader Henry de Vries verdween plotseling en werd na 8 maanden gevonden. Het bleek om een zelfdoding te gaan –