Anorexia; heb lef en leef!

Angela Mastwijk 28 apr 2015

‘Anorexia’ is maar een etiketje. Bedacht door goedbedoelende mensen die heel lang op school hebben gezeten om het gedrag van andere mensen te mogen beoordelen aan de hand van een inmiddels vuistdik boek. Mijn visie? Er zijn simpelweg (jonge) mensen die gedachten over zichzelf of de buitenwereld hebben die niet kloppen. Daardoor voelen ze zich ongelukkig en in een poging om zich beter te voelen gaan ze iets doen wat uiteindelijk de zaak alleen maar erger maakt.

Laat ik je eerst vertellen wat ik zeker weet; namelijk dat we in wezen allemaal hetzelfde zijn. Iedereen is een prachtige, unieke uitdrukking van een soort universele energie en daarom zijn we ook gelijk van binnen. En omdat we die schitterende kern bezitten, kunnen overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’ nooit kloppen. Die heeft de mens zelf verzonnen.

Die kern houdt kracht en vrijheid in. Vreugde en geluk. Als je deze gevoelens (tijdelijk) niet kunt ervaren, betekent dat niet dat jij ze als enige ter wereld niet hebt. Ze zitten simpelweg verscholen achter je overtuigingen. Die zeggen misschien dat je niet goed of mooi genoeg bent of dat het leven moeilijk is. Wellicht gaan je gedachten steeds terug naar iets naars wat je hebt meegemaakt waardoor je niet langer gelukkig denkt te kunnen zijn. Die ideeën zijn echter nooit waar. Je hebt ze opgepikt van je ouders, je omgeving en de maatschappij. Je bent er écht niet mee geboren! Welke negatieve gedachten je ook hebt, ze kunnen ervoor zorgen dat je je zó slecht voelt dat je bijvoorbeeld niet meer eet. Andere mensen gaan misschien aan de drank of wassen hun handen duizend keer per dag of pesten hun broertje om zich beter te voelen. Wát je doet is niet belangrijk. Als je namelijk kunt zien waaróm je het doet, kun je het ook laten. Dat klinkt makkelijk, maar het leven mag makkelijk zijn, al is jou dat misschien nooit verteld.

Je leven is van jou alleen en jij hebt de macht daarover, al beweren anderen dat het niet zo is. Iedereen in deze wereld wil maar één ding en dat is: zich goed voelen. Je kunt gewoon besluiten dat je dat NU gaat doen. Kijk naar binnen, naar die prachtige kern en maak een keuze uit liefde. Voor jezelf.
Eet of eet niet, dans of huppel, werk of luier, lach of huil, leer of vergeet; jij bepaalt. Heb lef en leef!