Erik Jonk
Erik Jonk Sport 22 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Capuchonnetjes’ AZ morgen met gezicht op televisie, maar dat kunnen ze nog voorkomen

De relschoppers van de voetbalwedstrijd AZ – West Ham United verschijnen morgen zo duidelijk als kan op de landelijke tv. Het doel van de politie: hopen dat mensen de ‘capuchonnetjes’ die vorige week voor walging en diepe schaamte zorgden herkennen. En zullen aangeven. Dat laatste kunnen de AZ-fans, al vindt bijna niemand dat je het woord fans nog kunt gebruiken, zelf ook nog snel doen.

We hebben veel op en langs de professionele voetbalvelden gezien de afgelopen tijd. Een PSV-bezoeker die ondanks een stadionverbod het veld in Eindhoven kon betreden om vervolgens de keeper van Sevilla een klapt te verkopen. Het bloedende achterhoofd van Ajacied Davy Klaassen in De Kuip. Een Groningen-‘supporter’ die een eigen speler een optater gaf. Het moedwillig laten staken van datzelfde FC Groningen tegen Ajax. En ‘tig’ onderbroken duels door troep dat op de grasmatten werd gegooid. Maar AZ – West Ham United (0-1) spande donderdagavond de kroon.

Knollsy voorkwam veel erger

Een gitzwarte avond in dubbel opzicht, schreef Metro vrijdag al. Na een prachtig Europees seizoen haalden de Alkmaarders de finale nét niet. Erger was het feit dat een deel van de fanatieke aanhang een groot hek van het beton trok om supporters van de club uit Londen op de hoofdtribune aan te vallen. Onder de Britten waren vrienden en familieleden van spelers van West Ham. De duurbetaalde profs mengden zich ook in de vechtende massa. De ‘actie’ van de AZ’ers was een reactie op een zelfde verhaal, een week eerder in Londen, maar dan nog. Het was aan de beroemde West Ham-fan Knollsy, letterlijk een zwaargewicht, te danken dat het in het AFAS Stadion niet helemaal uit de hand liep. Hij sloeg staand op een trap de ene na de andere Alkmaarder van zich af en voorkwam zo veel erger.

Dit weekend werd Knollsy bij zijn club uitgebreid bedankt en geëerd en was te zien dat hij nog een blauw tot paars oog aan zijn heldendaden had overhouden.

https://twitter.com/freddiebonfa/status/1660365441540280321

AZ-gezichten in Opsporing Verzocht

In het tv-programma Opsporing Verzocht zijn morgenavond 24 herkenbare foto’s van verdachten van de ongeregeldheden te zien. Hoewel hooligans zich doorgaans bedekken en daarom vaak ‘capuchonnetjes’ worden genoemd, zijn deze foto’s volgens de politie goed genoeg.

De politie meldde vandaag verschillende beelden van de ongeregeldheden te hebben. Een aantal verdachten is al herkend, ook hebben twee zich inmiddels bij de politie gemeld. Er is nog niemand aangehouden. De verdachten die morgen herkenbaar in beeld komen, zijn nog niet bekend bij de politie.

Maar: „Mocht je zelf betrokken zijn bij deze ongeregeldheden en je wil voorkomen dat jouw foto op de nationale televisie wordt getoond, meld je dan zo spoedig mogelijk bij ons”, waarschuwt de politie. Verdachten kunnen zich melden tot morgen 16.00 uur.

En anders? Hoofd in beeld. Knollsy stond dat al, maar dat werd alleen maar gewaardeerd. Nog één keer dan, boven op de trap:

https://twitter.com/WestHam_Central/status/1659353585581273089

Opsporing Verzocht is morgen om 21.05 uur te zien op NPO 1.

BBB heeft het helemaal gedaan na tweet over plastic broodtrommeltjes bij klimaatprotest: ‘Dat jij-bakken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.