Redactie Metro
Redactie Metro Sport 6 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Feyenoord-directeur dankt Ajax voor doorspelen, politie snapt er niets van

Chaos op het voetbalveld tijdens de bekerklassieker tussen Feyenoord en Ajax gisteravond. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en voetballers kregen aanstekers naar hun hoofd geslingerd. Davy Klaassen van Ajax werd de dupe en is geraakt door een aansteker. Resultaat: bebloed hoofd, wedstrijd tijdelijk gestaakt en een latere – zeer volwassen – reactie van de algemeen directeur van Feyenoord.

De rivalen Feyenoord en Ajax stonden gisteren in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi in de Rotterdamse Kuip. Een wedstrijd met lading, zoveel is altijd wel duidelijk. Maar wat er gisteren gebeurde, zo vonden velen, was gênant en een nieuw dieptepunt qua supportersgeweld. Een opstootje tussen beide aanvoerders Kökcü en Tadic leidde tot een verhitte situatie op de tribune. En tientallen gegooide aanstekers, waarvan één voltreffer. Scheidsrechter Lindhout kon niet anders dan het duel stilleggen. Eenmaal terug was het triest om te zien dat het slachtoffer, Klaassen, wat duizelig het veld moest verlaten.

In De Kuip werden vooraf netten opgehangen om supporters in bedwang te houden. Maar aan één kant in het stadion ontbraken die, voor de televisie-uitzending van ESPN.

https://twitter.com/ESPNnl/status/1643708410834165761

Feyenoord – Ajax een zwarte dag

„Een zwarte dag”, zo werd de wedstrijd van gisteravond door de voetbalwereld genoemd. Arne Slot sprak in de persconferentie zich uit over de taferelen rondom de wedstrijd. „Schamen, schandalig, belachelijk, ik kan niet het juiste woord vinden wat je hierbij voelt.” De Feyenoord-trainer vertelde dat tijdens het warmlopen ook al van alles naar het veld werd gegooid. „Ik zou het niet raar vinden als Ajax gezegd had: ‘Het is wel even mooi geweest’.”

Telegraaf-journalist Valentijn Driessen sprak uit dat de wedstrijd eigenlijk gestaakt had moeten worden. De aanwezige Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak dat soort woorden ook uit. Volgens Ajax-trainer John Heitinga wilde Klaassen uiteindelijk verder met de wedstrijd. Feyenoord-assistent John de Wolf stapte het veld op om de Rotterdamse fans die gooiden met een enorme vloek toe te spreken. Supporters noemde De Wolf „supporters tussen haakjes.”

Davy Klaassen werd bij de terugkeer op het veld trouwens door een deel van de Rotterdamse aanhang uitgefloten. Een tv-verslaggever legde hem voor dat mensen op dat moment toch wel even hadden kunnen nadenken. „Je zegt het… mensen en nadenken”, zei de Amsterdamse voetballer veelbetekenend.

https://twitter.com/ESPNnl/status/1643709510668754945

Vanochtend werd het gedrag van de hooligans bij Goedemorgen Nederland besproken. Sportverslaggever Dennis van Eersel, die ook in het stadion aanwezig was, sprak uit dat dit soort incidenten toenemen. „De maatschappelijk onrust zie je ook, helaas, in de voetbalstadions terug.”

Volwassen reacties in De Kuip

Door verschillende mensen werd na de wedstrijd op een volwassen manier gereageerd. Voor algemeen directeur van Feyenoord Dennis te Kloese voerde voor de camera van sportzender ESPN op een rustige manier het woord. Hij nam volledige afstand van wat de ‘fans’ op de tribune hadden geflikt. Supportersvereniging Feijenoord sloot zich vanmorgen bij het afstand nemen aan. Te Kloese dankte Ajax dat het de wedstrijd durfde en wilde uitspelen en bood excuses aan Davy Klaassen aan. „Het veld is heilig, de spelers die daarop staan moeten zich altijd veilig voelen”, zei hij. „We weten dat de sfeer buiten het veld grimmig kan zijn. Maar dat mag nooit ten koste van een speler gaan.”

Over dat doorspelen: politiebond ACP is het niet eens met Te Kloese. Wat de bond betreft had de wedstrijd nooit uitgespeeld moeten worden. „Dit soort gedrag kun je en mag je niet belonen.”

https://twitter.com/Voorzitter_ACP/status/1643716574757498882

En die andere fans van Feyenoord dan?

Op sociale media werd het snelle arresteren van ‘de fan’ geroemd. Velen stelden onder een tweet van de politie echter ook de vraag: wat gebeurt er met die andere zogeheten supporters dan? Bedoeld wordt het feit dat er tientallen aanstekers werden gegooid. De man uit Roelofarendsveen raakte Davy Klaassen, de rest gooide mis. De verdachte zit vast en de andere gooiers niet. Camera’s in voetbalstadions kunnen elke bezoeker doorgaans de wedstrijd lang in de gaten houden, dus het gedrag ‘van de rest’ krijgt ongetwijfeld een staartje. Er werd overigens ook behoorlijk veel gereageerd op de leeftijd van de dader. Met zijn 32 jaar hebben we het hier tenslotte over een zeer volwassen man.

Je zou het bijna vergeten, maar uiteindelijk won Ajax de wedstrijd tegen Feyenoord met 1-2. De Amsterdamse ploeg staat in de bekerfinale tegenover PSV, een wedstrijd die net als gisteravond wordt afgewerkt in De Kuip. Zonder supporters van Feyenoord.

Sinan Eroglu zou profvoetballer worden, maar is nu Jezus in The Passion

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.