Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Huilen en juichen om vertrekkende (milieu)weerman Gerrit Hiemstra: ‘Aju paraplu’ tot ‘Nééé Gerrit’

Gerrit Hiemstra stopt als weerman voor de NOS. Hij wil meer tijd vrijmaken voor nieuwe activiteiten op het terrein van „klimaatneutraal en biobased bouwen”, laat de NOS vandaag weten. Op Twitter wordt hard gejuicht, maar ook gehuild om het vooruitzicht zonder het trouwe tv-gezicht.

In het NOS Journaal vertellen hoe het weer wordt, dat is natuurlijk de hoofdmoot qua werkzaamheden van Gerrit Hiemstra. De geboren Fries (61) spreekt zich daarnaast op Twitter regelmatig (of heel veel vaak) uit over zijn zorgen om het milieu. De vorige zomer ging hij nog op de hitte van de zomer in, schreef Metro. Hiemstra bekijkt dat vooral van de negatieve kant. „De problemen zullen alleen maar toenemen.”

Gerrit Hiemstra heeft bijna 100.000 volgers

Op Twitter heeft Gerrit Hiemstra bijna 100.000 volgers. Als de weerman hen weer eens over zijn zorgen om het klimaat en de aarde bijpraat, krijgt hij bijval, maar ook veel tegenstand. Mensen vinden dan dat hij zich niet zo moet aanstellen of vinden ‘dat een meteoroloog beter moet weten’.

Op de dag dat in Nederland de eerste lokale zomerse dag werd gemeten (25 graden in Hupsen), is vandaag ook bekendgemaakt dat Gerrit Hiemstra in september voor het laatst als weerman in het NOS Journaal te zien is. Hij debuteerde in 1998 als vervanger van Erwin Kroll en presenteert sindsdien twee keer in de week de weersverwachting. Hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Cann: „Gerrit is voor de kijker een vaste waarde geworden die zonder opsmuk het weer brengt in het NOS Journaal.”

https://twitter.com/NOS/status/1660611395514245121

Klimaatadviezen aan boeren in Afrika en Azië

Naast zijn tv-activiteiten was hij ook eigenaar van DLV Meteo, dat later opging in WeerOnline. Dat was een van de eerste en uiteindelijk een van de grootste weerwebsites. In 2009 werd dat bedrijf overgenomen. In 2014 richtte Hiemstra Weather Impact op, een bedrijf dat onder meer klimaatadviezen en weersverwachtingen geeft aan boeren in Afrika en Azië.

Met een nieuw bedrijf wil Hiemstra een „concrete bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen”, aldus de NOS. Zelf zegt hij daarover: „Tot nu toe heb ik vooral veel verteld en gesproken over klimaatverandering, maar nu wil ik er ook echt iets aan gaan dóen.”

Balen en opluchting dat Gerrit Hiemstra stopt

Omdat Gerrit Hiemstra zelf ook niet vies is van twitteren, weten andere twitteraars nu wel raad met het feit dat de weerman gaat stoppen. Sommigen zijn oprecht teleurgesteld dat zij het op de buis straks zonder de Fries moeten stellen. Zo vindt Ellen: „Oh wat vreselijk jammer! Zo’n geweldige weerman! Succes met het klimaatondernemerschap Gerrit Hiemstra.” „Wat ontzettend jammer”, vindt ook Marianne, die de weerman hartelijk bedankt. „Dankjewel voor alle duiding en vriendelijkheid bij de NOS” en „Nééééé, Gerrit!”, laten anderen weten.

Inkoppertjes geeft Gerrit Hiemstra met zijn aangekondigde vertrek natuurlijk ook. „Nu nog de rest van de NOS”, kopt Bastian binnen. Anderen zijn maar wat blij met het nieuws: „Aju paraplu, tijd voor nieuw talent.” „Genoeg verdiend dus met zijn klimaatbusiness?”, denkt iemand anders te kunnen concluderen. Marleen verzucht: „Eindelijk.” En Arjan: „Dit lijkt me beter voor het klimaat.”

Op het Twitteraccount van Gerrit Hiemstra zelf is het tot nu toe stil.

Twitter-heisa om zwarte Trevifontein Rome door klimaatactivisten: ‘Als Feyenoord-fans dit hadden gedaan…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.