Pim Pauwels
Pim Pauwels Sport 29 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit verklaarde de chaos bij stadion Champions League-finale, aldus UEFA

Het waren gisteren chaotische taferelen bij het stadion van de Champions League-finale in Parijs. De ontknoping van het prestigieuze voetbalclubtoernooi zou eigenlijk om 21.00 uur starten in het Stade de France. Door wachtrijen van fans die niet binnen konden komen, werd de wedstrijd ruim een half uur uitgesteld. Ongekend, zoiets gebeurde nooit eerder.

Buiten het stadion ontspoorde het volledig. Supporters probeerden toch binnen te komen. De Parijse politie gebruikte traangas, ook tegen supporters die al uren buiten wachtten, mét kaartje. Wat verklaarde deze chaos? De Europese voetbalbond UEFA komt met een verklaring.

Dit verklaarde volgens UEFA de chaos bij Champions Leage-finale

Voetbalbond UEFA wijst op valse toegangskaarten. Die zijn volgens UEFA de reden dat de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid in Parijs zaterdagavond een half uur later begon. „In de aanloop naar de wedstrijd werden de toegangspoorten aan de kant van Liverpool geblokkeerd door duizenden fans die neptickets hadden gekocht die niet werkten in de poorten”, staat in de verklaring van de UEFA.

Volgens de bond zorgde dit voor een opeenhoping van fans die probeerden binnen te komen. „Hierdoor werd de aftrap 35 minuten uitgesteld om zoveel mogelijk fans met echte tickets toegang te geven. Terwijl de aantallen buiten het stadion na de aftrap bleven toenemen, verspreidde de politie hen met traangas en dwong hen het stadion te verlaten.”

Onderzoek naar ongeregeldheden stadion

Liverpool heeft inmiddels aangedrongen op een officieel onderzoek. De Engelse voetbalclub is „zeer teleurgesteld” over de problemen met de toegang tot het stadion. Het is wel vaker een veldslag bij stadions in het voetbal. Vaak zijn supporters de schuldigen. Maar in deze situatie vindt Liverpool dat de fans het slachtoffer zijn.

De UEFA zegt „sympathie te hebben met degenen die door deze gebeurtenissen zijn getroffen”. De bond gaat de situatie samen met de Franse politie en autoriteiten met spoed bekijken.

‘Onmogelijk om evenement nog slechter te organiseren’

Liverpool-coach Jürgen Klopp zei na afloop van de wedstrijd dat sommige families veel moeite hadden het stadion binnen te komen. „Ik hoorde een paar dingen die niet goed waren, niet leuk.”

Voormalig Engels international Gary Lineker en presentator van voetbalprogramma’s was furieus. Hij was bij het stadion en twitterde het volgende: „Het is onmogelijk het stadion binnen te komen. Dit is erg gevaarlijk. Ik weet niet zeker of het mogelijk is om een slechter georganiseerd evenement te houden.”

Onrustig in Parijs na finale

Na de wedstrijd was het op diverse plekken onrustig in de Franse hoofdstad. Franse media melden dat de politie 68 arrestaties heeft verricht buiten het stadion en bij de twee fanzones die waren ingericht voor de Engelse en Spaanse supporters.

Er zijn 238 mensen gewond geraakt. In bijna alle gevallen zou het gaan om lichte verwondingen en zijn slachtoffers ter plaatse behandeld door hulpverleners.

KRO-NCRV lanceert campagne tegen leuzen als ‘alle Duitsers zijn homo’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit verklaarde de chaos bij stadion Champions League-finale, aldus UEFA
Sluiten