Erik Jonk
Erik Jonk Sport 18 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Goud (7)! Thomas Krol zorgt voor code oranje met winst op de 1000 meter

Schaatser Thomas Krol heeft op de Olympische Spelen van Beijing op de 1000 meter zijn eerste gouden olympische medaille te pakken. Het was vanmorgen nagelbijten tijdens de laatste race, maar zijn gouden tijd bleef staan. Code oranje!

De Deventenaar kwam in de National Speed Skating Oval in de Chinese hoofdstad tot een tijd van 1.07,92. Krol volgt daarmee als winnaar Kjeld Nuis op, die zich niet wist te plaatsen voor deze afstand op de Spelen (maar wel olympisch kampioen werd op de 1500 meter).

Andere Nederlanders kunnen niet tippen aan Krol

Het zilver was voor Laurent Dubreuil uit Canada en de Noor Havard Lorentzen pakte het brons. Hein Otterspeer eindigde met 1.08,80 als tiende. Kai Verbij dreigde in de slotrit een foute wissel te maken en Dubreuil te hinderen. Hij ging daarom rechtop staan, was kansloos en reed rustig uit naar de finish. Sportief ten opzichte van de Canadees, maar zo werd hij dertigste en laatste en zijn olympische droom vervlogen.

De 1.07,92 die Thomas Krol neerzette, werd door de NOS-verslaggevers met nog twee ritten te gaan als ‘degelijk’ bestempeld. „Krol houdt de poort open.” Dat leek ook zo. De omstandigheden in Beijing bleken echter zwaar. Genoemde Otterspeer, Verbij en Dubreuil en ook de Chinees Ning kwamen er echter niet overheen.

Thomas Krol, een 29-jarige debutant

Voor Thomas Krol, ondanks zijn 29 jaar een debutant, is het zijn tweede medaille op de Olympische Spelen. Op de 1500 meter moest hij in China genoegen nemen met zilver achter Kjeld Nuis, die zijn olympische titel prolongeerde. Op de 500 meter eindigde Krol als achttiende.

De ruim 1.90 meter lange schaatser is op de 1000 meter ook regerend Europees kampioen. Dat goud sleepte hij in januari in Heerenveen binnen. Vorig jaar werd Krol, ook in Thialf, Europees kampioen sprint over vier afstanden. Op wereldkampioenschappen was hij al drie keer de beste, al was dat nooit op de 1000 meter: 1500 meter (Heerenveen 2021), teamsprint (Salt Lake City, 2020) en 1500 meter (Inzell, 2019).

Thomas Krol de vijfde Nederlander

Krol is de vijfde Nederlandse schaatser die het goud op de 1000 meter grijpt. Ids Postma (1998), Gerard van Velde (2002), Stefan Groothuis (2014) en Nuis vier jaar geleden in Pyeongchang gingen hem voor.

De Nederlandse schaatsers van TeamNL stegen in het medailleklassement van Beijing door het goud van Thomas Krol naar de vijfde plaats. Nederland staat achter Noorwegen, Duitsland, Amerika en China en deelt de vijfde plaats met Zweden. ‘We’ zijn nog één gouden plak verwijderd van de recordscore van acht. Die werd zowel in Sotsji (2014) als Pyeongchang (2018) behaald. Vier schaatsers maken nog kans, morgen bij de massastart bij de dames en de heren. Het gaat om Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Jorrit Bergsma en Sven Kramer, de man die morgen zijn allerlaatste race tijdens een Olympische Spelen rijdt.

Gouden Krol is zielsgelukkig

De winnende Krol is „ziels-, ziels-, zielsgelukkig” met zijn gouden medaille, meldde hij met grote glimlach aan Bert Maalderink van de NOS. De tien minuten wachten tot hij kon juichen viel hem zwaar. „Dat was ontzettend spannend”, aldus de olympisch kampioen.

Krol had niet het gevoel dat zijn tijd van 1.07,92 genoeg zou zijn voor het goud. „In tegenstelling tot bij de 1500 meter, dat was wel een grappige paradox. Toen dacht ik dat het genoeg was, maar redde ik het niet. Nu was het andersom. Mijn rit voelde fantastisch, foutloos en supersnel. Na mijn race dacht ik: jeetje, ik had echt wel iets sneller verwacht.” Zijn gouden medaille noemde Krol „gewoon een droom die uitkomt”.

Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen in Beijing lees je hier.

Koningin van de Olympische Spelen Ireen Wüst zwaait af: ‘Wat een vrouw, dankjewel!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goud (7)! Thomas Krol zorgt voor code oranje met winst op de 1000 meter
Sluiten