Erik Jonk
Erik Jonk Sport 8 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Goud (3)! Kjeld Nuis had één kans en greep die met beide handen (en voeten)

Eén kans had Kjeld Nuis. Hij vloog naar de Olympische Spelen in Beijing voor 1 minuut, 40 seconden en een beetje. Maar wat vulde de topschaatser die korte tijd vanmiddag geweldig in: goud op de 1500 meter. De Nederlanders hielden huis in China, want Thomas Krol eindigde drietiende van zijn landgenoot en greep het zilver.

Voor Kjeld Nuis betekent het prolongatie van zijn gouden medaille van Pyeongchang 2018. Nuis is nu zelfs drievoudig Olympisch kampioen en staat nu op gelijke hoogte met twee legendarische namen van weleer, Ard Schenk en Yvonne van Gennip. Nuis won vier jaar geleden in Zuid-Korea op de 1000 meter ook al goud.

Kjeld Nuis alleen actief op de 1500 meter

En voor die 1000 meter plaatste Kjeld Nuis zich tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen eind december niet. Een fikse tegenvaller. Maar Nuis zou Nuis niet zijn, als hij direct na zijn deceptie meldde ‘alles voor zijn enige kans te willen geven’. Ook al viel zijn 1500 meter-seizoen deze winter wat tegen en won hij – hoe knap ook – alleen de Europese titel op die afstand.

https://twitter.com/TeamNLtweets/status/1491018168793722883

Olympisch record Kjeld Nuis

Maar Kjeld Nuis flikte het vanmiddag, terwijl hij grote delen van de race met twee armen op de rug reed. Het zag er ogenschijnlijk ontspannen uit, maar na afloop zag de tv-kijker hoe hij herstelde op het middenterrein en volledig kapot was gegaan. Nuis reed met 1.43.21 een olympisch record, Thomas Krol snelde in 1.43.55 naar zilver. Marcel Bosker presteerde voor zijn doen prima (negende), maar is vooral bij de ploegenachtervolging met Sven Kramer en Patrick Roest een troef voor goud. Het brons was net als vier jaar geleden voor de Zuid-Koreaan Kim Min-seok.

Met de score van vandaag staat Nederland tweede in het medailleklassement van de Olympische Spelen van Beijing. Dat zal waarschijnlijk niet zo blijven, maar het is razendknap. Nederland stond een paar minuten eerste. Zweden won echter goud bij het langlaufen (dames) en dat was voor het Scandinavische land al het vierde goud.

https://twitter.com/NOSsport/status/1491018267275661317

Thomas Krol een uitstekende verliezer

Kjeld Nuis was niet de uitgesproken favoriet op de olympische 1500 meter, maar natuurlijk wel een kanshebber. Zilveren Thomas Krol was die uitgesproken favoriet misschien wel. Maar ook de oude krijger Joey Mantia uit de Verenigde Staten (slechts zesde). En zeker de Chinees Ning, de beste van het seizoen tot dusver. Voor eigen publiek zakte hij spreekwoordelijk door het ijs en werd zevende. De vlammende openingen van Nuis en Krol werkte verlammend op de sterkste concurrenten.

Thomas Krol toonde zich na afloop direct op de binnenbaan een groot verliezer, toen hij zag dat Kjeld Nuis sneller was dan hij. Een snelle en gemeende felicitatie volgde. Ook later voor de microfoon van de NOS sprak Krol zijn bewondering uit: „Kjeld reed geweldig. Zelf reed ik mijn beste 1500 meter van het seizoen, dus ik ben tevreden. Ik ga vol voor de 1000 meter.”

https://twitter.com/NOSsport/status/1491018550256934914

Het is voor de vijfde keer dat een Nederlander een gouden medaille op ‘de 1500’ bij de schaatsende mannen wint. Kjeld Nuis is de opvolger van Ard Schenk, Kees Verkerk, Mark Tuitert en zichzelf. Coach Gerard van Velde leverde vandaag, na Ireen Wüst gisteren, al zijn tweede gouden medaillewinnaar af.

Armpjes op de rug en kalm blijven

Kjeld Nuis werd begin oktober nog positief getest op corona. Hij had lichte griepverschijnselen, maar verder weinig last. Vrijdag droeg hij samen met kunstrijdster Lindsay van Zundert de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van Beijing 2022. Dat was prachtig, maar het mooiste volgde natuurlijk vandaag. Tegen de NOS zei gouden Nuis: „Ik zag de tijd van Thomas Krol en die was sneller dan mijn laatste wedstrijd. Ik moet van goede huize komen om die tijd te verbeteren, dacht ik. Maar toen kwamen de woorden die Ireen tegen me zei naar boven: kalm blijven, armpjes op de rug en doorgaan tot de finish. En dat heb ik gedaan. Het mooiste gevoel van het schaatsen is als je slagen raak zijn en dat gevoel had ik.”

Wil je meer weten over de Nederlanders van TeamNL? Lees dan hier. Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen in Beijing vind je hier.

De 12 heilige eigenschappen van een Olympisch kampioen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.