Julia Osendarp
Julia Osendarp Sport 15 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Verdeeldheid over interviews Bert Maalderink bij schaatsen: ‘Scherp en kritisch’ of ‘zuur en irritant’?

De ploegenachtervolging voor zowel mannen als vrouwen vonden vandaag plaats op de Olympische Spelen in Peking. De mannen werden vierde, de vrouwen pakten brons met het schaatsen. Sportjournalist Bert Maalderink interviewde beide teams op zijn ‘Maalderink-manier’. Die door de één als kritische sportjournalistiek wordt beschouwd, maar anderen waarderen zijn „zure interviewtechniek’ niet .

Vandaag waren het niet de beste schaatswedstrijden voor de Nederlandse teams. Sportjournalist Bert van Maalderink interviewde beide teams na afloop van de wedstrijd. De schaatsmannen concludeerden dat het er vandaag niet in zat. De vrouwen waren wel blij met hun derde plaats.

Bert Maalderink kritische op prestatie schaatsmannen

De schaatsmannen, oftewel, Sven kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker, verschenen na hun race bij Bert Maalderink. Ze reageerden teleurgesteld op hun vierde plek. De schaatsers waren behoorlijk kritisch op hun eigen optreden. Ook kwam Dai Dai N’tab ter sprake. N’tab mocht niet mee naar de Olympische Spelen met de schaatsselectie. Dit mede omdat Sven Kramer een plek in de ploegenachtervolging kreeg en hier de kans op goud groter was, dan op de 500-meter sprint van N’tab.

Maalderink blijkt kritisch op de prestatie van de heren bij het schaatsen. En vroeg hen onder meer of zij geen goud hadden „moeten winnen”. Kramer reageerde uiteindelijk ietwat geïrriteerd op de vragen van de sportjournalist. „Bert dit is topsport”. Kramer schaatste vandaag zijn laatste ploegenachtervolging en heeft nog één afstand op zijn laatste Olympische Spelen staan.

Dames ploegenachtervolging blij met derde plak

Daarna volgde het interview met de vrouwen van de ploegenachtervolging. Zij wonnen brons en dat leverde lachende gezichten op het erepodium op. Dat terwijl Maalderink „zure gezichten” had verwacht. Irene Schouten, Antoinette de Jong, Marijke Groenewoud en Ireen Wüst waren tevreden met hun bronzen plak.

De afgelopen dagen klonk er wat geroezemoes rond de schaatsdames van de ploegenachtervolging. Zo zou de teamspirit er niet helemaal inzitten. Als kritiek op de Nederlandse teams klonk dat zowel de mannen als de vrouwen niet goed op elkaar zijn ingespeeld. Ook worden niet altijd netjes alle trainingen gevolgd en valt er volgens Irene Schouten op de teamonderdelen voor Nederland winst te behalen. Zij verweet eerder voornamelijk Wüst dat ze niet erg meedacht in het teambelang bij de achtervolgingsploeg. Volgens Schouten mag het teamonderdeel binnen de Nederlandse schaatswereld beter en mag de begeleiding strenger.

Kritische interviews schaatsen

Maaldrink trok de vrouwelijke prestatie iets in twijfel. Wüst kon het niet laten om een opmerking terug te geven richting de sportjournalist. Maalderink vroeg haar of het allemaal mee viel met haar team. „Was het niet zo erg als het eruit zag?”, aldus de journalist. „Het was zeker niet zo erg als het eruit zag. Maar goed de media wil graag ook van alles zien”, reageerde Wüst. Waarop de interviewer „nou, nou nou nou”, antwoordde. Daarbij verwezen de twee naar een eerder interview van zaterdag, waarin de journalist hen vroeg of de schaatsers wel een team waren. Dit na alle commotie die klonk. „Dat hadden we beter kunnen doen zodat jullie iets minder voer hadden” , zegt Wüst, wat tot hilariteit zorgt bij haar teamgenoten.

Sportliefhebbers zijn verdeeld over de interviewstijl van Maalderink. Sommige kijkers waarderen zijn kritische vragen. Zeker nu er zoveel speelt achter de teams. Daarentegen vinden anderen dat de sportverslaggever wel erg vaak praat over teleurstellingen, goud „moeten” winnen en tekortkomingen.

Wil je alle interviews bekijken? Je vindt de wedstrijden en nabeschouwing van de wedstrijden hier. 

Nederlandse schaatsers grijpen naast medaille, kijkers zijn teleurgesteld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verdeeldheid over interviews Bert Maalderink bij schaatsen: ‘Scherp en kritisch’ of ‘zuur en irritant’?
Sluiten