Erik Jonk
Erik Jonk Sport 7 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Een van de laatste corona-klussen van Hugo de Jonge: Ajax op de vingers tikken

Ajax heeft vanuit de politiek ‘een berisping’ gekregen voor het niet naleven van de coronaregels. Volgens vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge is de landskampioen daarop aangesproken.

„Iedereen moet zich gewoon aan de regels houden”, zei De Jonge voorafgaand aan de laatste ministerraad van dit kabinet in Den Haag. Het op de vingers tikken van Ajax zal een van zijn laatste coronaklusjes zijn. Gisteravond keek hij in Op1 op zijn tijd als coronaminister, onder meer met medegast Johan Derksen, terug.

Ajax liet besmette voetballers en/of stafleden naar Nederland vliegen

De landskampioen brak woensdag het trainingskamp in Portugal af, vanwege enkele coronabesmettingen binnen het gezelschap van ruim zestig personen. Ajax wil niet zeggen wie dat zijn. Degenen die positief testten, bleven niet in quarantaine in de Algarve, maar zijn apart van de rest van de groep terug naar Nederland gegaan.

„De groep is met een charter teruggevlogen op woensdagavond, met uitzondering van die enkelingen met een positieve test. Zij zijn vanwege hun positieve uitslag op een andere wijze huiswaarts gekeerd”, aldus een woordvoerder van Ajax. Naar verluidt gebeurde dat met een privéjet. Ajax handelde daarmee in strijd met de regels, die voorschrijven dat iemand die positief test ook in het buitenland direct in quarantaine moet.

Hugo de Jonge: ‘Sporters niet uitgezonderd’

„Overal geldt dat iedereen zich gewoon aan de regels moet houden die een land stelt”, zei De Jonge. „Sporters zijn niet uitgezonderd van wet- en regelgeving, ze staan niet boven de wet. Dat betekent gewoon dat als je besmet bent, je in quarantaine moet en niet moet vliegen. Zo zijn de regels. Ajax is daar op aangesproken.”

De Amsterdamse club wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek van de minister en houdt het bij de korte verklaring die het verspreidde nadat het trainingskamp was afgebroken. Daarin staat dat enkele in het hotel afgenomen coronatesten een positieve uitslag opleverden. Voor vertrek naar Portugal beschikte het hele gezelschap over een negatief testbewijs. Vandaag werd iedereen in Amsterdam opnieuw getest.

NEC en Vitesse volgden na Ajax

NEC en Vitesse besloten gisteren hun trainingskamp in respectievelijk Spanje en Portugal net als Ajax af te breken. Vitesse – dat de afbreking op de eigen website meldde – deed dit omdat de dagelijkse testronde enkele positieve uitslagen had opgeleverd. De Arnhemse selectie vloog zonder de besmette personen terug naar Nederland. „De enkele positieve gevallen blijven voorlopig in Portugal en worden daar onderworpen aan PCR-tests. We hopen dat ze zo snel mogelijk terug kunnen”, aldus een woordvoerder van Vitesse.

PSV en Feyenoord zouden deze week naar Spanje gaan voor een trainingskamp, maar de nummers 1 en 3 van de Eredivisie besloten de trip helemaal te schrappen na enkele positieve testuitslagen. Alleen AZ verblijft nu nog in het buitenland (Valencia).

Voetbalbond KNVB houdt zich afzijdig in de discussie rond het overtreden van de coronaregels door Ajax. Volgens een woordvoerder is het niet aan de KNVB om daar een oordeel over te geven.

Op weg naar de persconferentie: weer minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een van de laatste corona-klussen van Hugo de Jonge: Ajax op de vingers tikken
Sluiten