Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Sport 19 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Onrust rond De Kuip vanwege beladen klassieker Feyenoord-Ajax

Een groep relschoppers is bij De Kuip in Rotterdam door de politie uiteengedreven. De groep was daar samengekomen in de aanloop naar de beladen voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. De politie zette daarbij onder meer een waterkanon in. Ook werd politie te paard ingezet. Het parkeerterrein bij de Kuip is inmiddels grotendeels leeg.

Toen de bus van Ajax bij het stadion arriveerde, werd die belaagd met rookbommen en vuurwerk. Ook gooide een groep van 100 tot 150 mensen met vuurwerk en flessen naar de politie. Eerder had de politie al een aantal mensen aangehouden, onder meer voor het bezit van vuurwerk.

Extra beladen wedstrijd vanwege aanwezigheid Steven Berghuis

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax staat onder extra hoogspanning vanwege de aanwezigheid van ex-Feyenoordspeler Steven Berghuis, die afgelopen zomer een veelbesproken overstap maakte naar de Amsterdamse club.

Die overstap was voor sommigen aanleiding om een antisemitische muurschildering te maken van Berghuis in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Hij werd daarin afgebeeld als slachtoffer van de Holocaust, in gestreepte kampkleding met een gele Jodenster op zijn borst, een keppeltje op zijn hoofd en een grote neus. Bij de tekening stond ‘Joden lopen altijd weg’ geschreven. Meerdere mensen zijn hiervoor inmiddels aangehouden.

Brief naar directie van Feyenoord

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) stuurde naar aanleiding van de muurschildering een open brief naar de directie van Feyenoord. Daarin riep de organisatie op om actie te ondernemen tegen – wat het CIDI noemt – ‘antisemitisme onder de fans van de club’.

De club nam wel afstand van de muurschildering, maar weigerde officieel excuses te maken. Een woordvoerder van de club liet toen weten dat dat wat Feyenoord betreft te ver zou gaan. „Dit aangezien ook wij geen idee hebben wie dit doen en dus ook niet in hoeverre ze echt een relatie met de club hebben, bijvoorbeeld met een seizoenkaart. Mocht bekend worden wie het zijn – en dat hopen wij van harte – dan komen ze wat ons betreft in aanmerking voor een stadionverbod.”

Het dreigt een verhit voetbalweekend te worden: politie is ‘op alles voorbereid’

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.