Judith Tielemans
Judith Tielemans Sport 5 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen maakt oranje-feest compleet: fans feesten in Zandvoort

Dankzij de winst van Max Verstappen gaat Zandvoort nóg meer uit zijn dak. Zo’n 70.000 enthousiaste fans zagen hoe de 23-jarige Verstappen als eerste over de finish kwam in het duinlandschap. De Nederlander wint de Dutch Grand Prix en neemt daarmee ook de leiding over in het WK-klassement van de Britse Lewis Hamilton.

„Dit was zeker een goede dag”, zei Verstappen na afloop van de race. Het kost hem duidelijk moeite om boven het applaus en geschreeuw van het publiek uit te komen. „De verwachtingen waren natuurlijk heel hoog voorafgaand aan dit weekeinde. Het is nooit makkelijk om die dan waar te maken. Ik ben zo blij dat ik hier heb kunnen winnen en de leiding in het WK kon nemen. De start was goed. Mercedes probeerde het ons heel lastig te maken, maar we konden ze goed counteren met de pitstops. We kunnen heel tevreden zijn met deze teamprestatie”, zei de kopman van Red Bull.

Langs de baan schoot vuurwerk de lucht in toen Verstappen na 72 rondes als eerste over de finish was geracet. „Dit was episch, je bent briljant”, zei teambaas Christian Horner van Red Bull tegen Verstappen over de boordradio.

Max Verstappen ontmoet koninklijk huis

„Je hebt je thuisrace gewonnen. Geniet van de uitloopronde en het podium.” Verstappen bedankte zijn team direct over de radio. „Bedankt jongens, geweldige strategie. Ik heb genoten van die 72 rondes hier.” In zijn blijdschap, maakte Verstappen nog een ererondje voor zijn fans.

Onder de 70.000 fans zitten ook een aantal bekende gezichten. Zo is de koninklijke familie op het spektakel afgekomen in Zandvoort, om Verstappen een hart onder de riem te steken. De koninklijke familie is onbekend in de racesport, dus legt de beroemde autocoureur nog even uit hoe zijn auto werkt. Ook maakt zijn vader Jos en teambaas Christian Horner van Red Bull kennis met Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen Amalia en Ariane. Prinses Alexia ontbreekt, zij is in Wales begonnen aan haar studiejaar aan United World College of the Atlantic (UWC).

Na de zege van Max Verstappen verlaat een groep van duizenden toeschouwers het circuit van Zandvoort en trekt naar het station.

Vrijdag ontstond daar een grote mensenmassa. Beelden van de menigte veroorzaakten veel ophef op de sociale media en leidden tot kritiek vanuit onder meer de politiek en de entertainmentsector. De organisatie van de Dutch GP heeft daarna extra maatregelen genomen om te zorgen voor een betere spreiding van de bezoekers.

Het loopt nu soepel door. Ook lijken mensen zich redelijk aan de 1,5 meter afstand te houden.

Zandvoort maakt zich op voor grote racedag en protesttocht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.