Redactie Metro
Redactie Metro Sport 5 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Eindelijk is het raceday in Zandvoort (en zo ziet dat eruit)

Max Verstappen geniet met volle teugen van het raceweekend in Zandvoort, maar de Nederlandse Formule 1-coureur weet dat het uiteindelijk maar om één ding draait. „Ik kijk er enorm naar uit. De support die ik het hele weekeinde hier heb, is ongekend. Hopelijk kunnen we het mooi afsluiten en dat betekent natuurlijk een overwinning”, zei de Nederlandse coureur tijdens de zogeheten ‘drivers parade’.

Zo’n 1,5 uur voor de start van de Grote Prijs van Nederland werden de twintig coureurs op twee open trucks over het circuit gereden, langs de tribunes die vol zitten met bijna 70.000 raceliefhebbers. Vrijwel allemaal zijn ze gekleed in het oranje of in de kleuren van Red Bull.

zandvoort
Max Verstappen tijdens de drivers parade voorafgaand aan de Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort. Foto: ANP

Lachend in de auto

„Het hele weekend is te gek. Ik zit soms te lachen in de auto als ik langzaam door de bochten rijd”, aldus Verstappen, die om 15.00 uur vanaf poleposition start. „Hopelijk kan ik het afmaken met de winst. Ik ga m’n best doen.”

Bij winst op Zandvoort neemt Verstappen de leiding in het WK-klassement weer over van regerend wereldkampioen Lewis Hamilton. De Brit, die naast Verstappen op de voorste startrij staat, heeft nu 3 punten voorsprong.

Duizenden bezoekers in Zandvoort

Vandaag zijn er opnieuw duizenden bezoekers in Zandvoort voor de Formule 1 Grand Prix van Nederland. In Zandvoort en op het station was het vandaag als vroeg druk. De verwachting is dat de badplaats ook vandaag weer, net als de twee vorige dagen, in totaal 70.000 bezoekers ontvangt voor de races. De NS heeft daarom extra treinen ingezet.

zandvoort
De NS heeft extra treinen ingezet. Foto: ANP

Even voor 12.00 uur liep het via de toegangsweg gestaag door. Een grote stroom mensen, vooral gehuld in oranje kleding, loopt richting het circuit. Op de route is op sommige plekken muziek. De gemeente heeft een extra route opengesteld, om de drukte te spreiden.

Bij kraampjes langs de route staan kinderen in tuinen, ze verkopen de racefans versnaperingen. Op de route zijn ook stands waar sommigen nog een T-shirt kopen of andere souvenirs, zoals vlaggen en petten.

zandvoort
Niet iedereen heeft tickets voor de eerste Grand Prix op Zandvoort sinds 36 jaar weten te bemachtigen. Foto: ANP

‘Alleen maar vrolijke racefans’

De NS heeft zondag tot 12.30 uur 22.568 reizigers naar Zandvoort gebracht. „De sfeer is goed op de stations en in de treinen. We zien alleen maar vrolijke racefans (uitgedost in de mooiste oranje creaties) de trein uitstappen op het zonnige station Zandvoort. Zij maken zich op voor dé race. Wij bereiden ons in de tussentijd voor om straks iedereen weer naar huis te brengen”, aldus de NS op de website.

https://twitter.com/Hippezutphen/status/1434493776823824395

De organisatie van de Dutch GP zegt extra maatregelen te hebben genomen om te zorgen voor een betere spreiding van de bezoekers. Vrijdag ontstond onder meer achter de hoofdtribune een grote mensenmassa, volgens de organisatie veroorzaakt door een technische storing bij de kassa’s van de horecaverkooppunten. Beelden van de mensenmassa zorgden voor veel ophef op de sociale media en leidden tot kritiek vanuit onder meer de politiek en de entertainmentsector.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.