Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 5 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Zandvoort maakt zich op voor grote racedag en protesttocht

Zandvoort ontvangt vandaag, net als gisteren en vrijdag, weer 70.000 bezoekers voor de Formule 1 Grand Prix van Nederland.  Max Verstappen wist gisteren tijdens de kwalificatie poleposition te veroveren, wat tot een feestelijke stemming onder Nederlandse fans leidde.

De organisatie van de Dutch GP nam gisteren extra maatregelen om te zorgen voor meer spreiding van de bezoekers. Vrijdag was het erg druk in Zandvoort en konden de coronamaatregelen niet overal gehandhaafd worden. Beelden van de mensenmassa zorgden voor veel ophef op sociale media en leidden tot kritiek vanuit onder meer de politiek en de entertainmentsector.

Grote drukte in Zandvoort bleef gisteren uit

Gisteren bleef grote drukte op piekmomenten uit. De gemeente had bezoekers opgeroepen om na afloop van de kwalificatie de boulevard, strandtenten of het strand te bezoeken om de menigte te spreiden.

Toch waren er ook gisteren kleine opstoppingen. Mensen die na afloop direct naar het station liepen, konden niet overal doorlopen, maar echte problemen met afstand houden warden er niet.

Ook vandaag worden er weer veel bezoekers verwacht. De NS verwacht opnieuw tienduizenden mensen naar Zandvoort te brengen. Volgens een woordvoerder van de NS is de aan- en afvoer van racefans goed verlopen.

Actie voor uitstootvrije samenleving

De groepering Extinction Rebellion heeft aangegeven vandaag op de fiets actie te voeren voor een uitstootvrije samenleving. „De Grand Prix op Zandvoort is een toonbeeld van de onnodige uitstoot, natuurverstoring en vriendjespolitiek die onze toekomst bedreigen. Toch maakt de overheid uitzondering op uitzondering voor dit fossiele feestje”, stelt de organisatie.

Extinction Rebellion houdt daarom op de fiets een ‘Formule 0’ race met nul uitstoot. De fietstocht, onder begeleiding van politie, begint om 13.00 uur bij een parkje op de Zandvoortselaan in Bentveld en eindigt op het strand, waar om 14.30 uur een manifestatie begint. Volgens de organisatie hebben zich zo’n 80 mensen aangemeld voor de fietstocht.

Geheim plan uitgelekt: dit gaat er gebeuren als Queen Elizabeth overlijdt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zandvoort maakt zich op voor grote racedag en protesttocht
Sluiten