Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 5 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Italië overweegt vaccinatieplicht als niet genoeg mensen zich laten inenten

De regering van Italië overweegt of het inwoners gaat verplichten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De vaccinatiegraad in het land is daarbij doorslaggevend, zei minister Renato Brunetta tijdens een vraaggesprek in de plaats Cernobbio. Deze maand beslist de regering over een eventuele vaccinatieplicht.

De regering stuurt volgens de minister aan op een vaccinatiegraad van tussen de 80 en 90 procent. Als die doelstelling niet wordt gehaald, zal wetgeving worden doorgevoerd om vaccinweigeraars te dwingen zich toch te laten inenten. „We beslissen tegen het eind van de maand.”

71 procent heeft coronaprik gehad

Zo’n vaccinatieplicht zou gelden voor alle Italianen van 12 jaar en ouder. Op dit moment heeft ruim 71 procent van de Italianen die in aanmerking komen voor een coronaprik zich ook volledig laten vaccineren, becijferde de regering.

Italië behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. Toch klinkt er ook kritiek op het coronabeleid van de regering. Sommige politieke partijen, waaronder de Lega van de rechtse Matteo Salvini, hebben zich verzet tegen de invoering van zogenoemde coronapaspoorten.

Vaccinatieplicht in onderwijs en zorg

Italianen kunnen met zo’n ‘groene pas’ laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest. Dat is vereist om binnen te mogen dineren in restaurants en om musea en bioscopen te bezoeken. Ook in sommige vormen van openbaar vervoer is zo’n ‘groene pas’ vereist.

Verder moeten onder anderen leraren kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, corona hebben gehad en ervan hersteld zijn of negatief getest zijn. Ook zorgmedewerkers zijn verplicht zich in te laten enten tegen het coronavirus.

Dilemma: 6 op de 10 vindt dat je alleen met een vaccinatie overal welkom bent

10.000 mensen bij protest op de Dam, gemeente vraagt niet te komen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.