Erik Jonk
Erik Jonk Sport 6 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Bizarre staking Brazilië – Argentinië wekt grote verbazing: ‘Gênante chaos’

Het voetbalduel tussen Brazilië en Argentinië in de WK-kwalificatie is kort na aanvang stilgelegd en naderhand definitief gestaakt. Medewerkers van de Braziliaanse gezondheidsdienst betraden het veld in São Paulo omdat enkele spelers van Argentinië zich niet aan de coronaregels zouden hebben gehouden.

Dat leidde tot veel consternatie en chaos waarbij spelers, stafleden en officials fel met elkaar in discussie gingen. Waarom de ‘GGD van Brazilië’ niet al voor de aftrap ingreep, is totaal onduidelijk. Het leidt overal en ook in Nederland tot grote verbazing. „Wat een gênante chaos.”

Voetballers tijdens Brazilië – Argentinië van het veld gehaald

De betreffende voetballers werden uiteindelijk van het veld gevoerd. De volledige Argentijnse selectie besloot daarna de catacomben op te zoeken. Na enige tijd verliet het bezoekende team het stadion in São Paulo. De spelers van Brazilië werkten vervolgens onderling op het veld een oefenpartijtje af om nog iets te doen te hebben op deze verloren avond. Wereldvoetbalbond FIFA bevestigde later dat het duel officieel was gestaakt. De directie kondigde een onderzoek aan en komt later met nadere mededelingen.

Zuid-Amerikaanse media melden dat de Argentijnse internationals Emiliano Martínez, Emiliano Buendia (beiden Aston Villa) en Cristian Romero en Giovani Lo Celso van Tottenham Hotspur zich niet aan de quarantaineplicht hebben gehouden. Volgens de autoriteiten in Brazilië hebben de vier Argentijnen hun reisdocumenten onjuist ingevuld.

Vanuit Engeland in Brazilië eerst in quarantaine

Op basis van de Braziliaanse coronaregels dienen passagiers die in de afgelopen veertien dagen in Groot-Brittannië zijn geweest, bij aankomst in Brazilië eerst twee weken in isolatie te gaan. Het Argentijnse kwartet moest op last van de Braziliaanse overheid direct in quarantaine worden geplaatst. Zij moesten vervolgens het land zo snel mogelijk verlaten, zonder verder aan enige activiteiten deel te nemen. Daarom werden de vier Argentijnse internationals na een unieke interventie door de overheid in São Paulo van het veld gehaald en weggeleid.

„Onze landgenoten in Argentinië moeten beseffen dat ik als coach mijn spelers moet beschermen”, liet bondscoach Lionel Scaloni verontwaardigd weten. „Ik kan niet toestaan dat er mensen het veld opkomen, die zomaar mijn spelers oppakken en afvoeren. Dit maakt me heel verdrietig. We wisten verder officieel van niks. Wij wilden spelen, Brazilië wilde spelen, dit had een mooie show moeten zijn met de beste spelers van de wereld.”

Onbegrip en verbazing over staking

De Argentijnse voetbalselectie kwam vrijdag in Brazilië aan, een dag na de zege in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Venezuela in Caracas (1-3). Bij Argentinië was Ajacied Nicolás Tagliafico reserve voor het duel met Brazilië. Wereldster Lionel Messi stond wel op het veld toen het ongekende voorval gebeurde. Hoe de wedstrijd eindigde wekte niet alleen bij de Argentijnse bondscoach, maar ook op social media vooral onbegrip en grote verbazing. En ook wel tot gelach.

https://twitter.com/thibauttim/status/1434603916705079296

Corona en Brazilië blijft een apart verhaal. President Bolsonaro heeft het virus nooit serieus genomen. Tegelijkertijd riep de overheid eerder dit jaar vrouwen nog op pas zwanger te worden als de ergste coronacrisis voorbij is. Dit omdat varianten van het virus in Brazilië bij zwangere vrouwen agressiever zou zijn.

OMT wil bij coronabesmetting niet meer de hele klas naar huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.