Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

OMT wil bij coronabesmetting niet meer de hele klas naar huis

Het Outbreak Managent Team (OMT) adviseert het kabinet om per 20 september de coronamaatregelen voor het primair onderwijs te versoepelen. Kinderarts en OMT-lid Károly Illy zegt vandaag in Trouw dat bij een coronabesmetting niet meer de hele klas naar huis moet worden gestuurd.

Het advies is neergelegd bij het ministerie van Volksgezondheid. Dat gebeurt op weg naar de volgende persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

OMT: ‘Hele klas naar huis zorgt voor problemen’

Op honderden basisscholen in het hele land stonden vlak na de zomervakantie bij een coronabesmetting meteen alweer hele klaslokalen leeg. Dit nieuwe schooljaar geldt nog steeds de regel dat een hele klas moet thuisblijven als één kind positief is getest op het coronavirus. Het zorgt voor grote problemen op scholen, die al kampen met achterstanden door de coronaperiode. Behalve voor de leraren en kinderen is dit ook voor ouders zwaar: zij moeten weer zorgen dat hun kind vanuit huis onderwijs krijgt.

Maar deze moeilijkheden duren mogelijk niet lang meer: het OMT is het erover eens dat het kabinet rond 20 september verantwoord kan afkondigen dat voortaan leerlingen alleen nog moeten thuisblijven als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind. Dat zegt Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Volgende week maandag komt demissionair minister Hugo de Jonge naar buiten met nieuwe richtlijnen.

https://twitter.com/Robert_Rambow/status/1430480478717497344

Vandaag alle scholen in Nederland weer begonnen

Vanaf vandaag zijn in het hele land basis- en middelbare scholen begonnen aan het nieuwe schooljaar. Na de regio’s Noord en Midden vierde Zuid dit weekend de laatste dagen van de zomervakantie.

De coronamaatregelen op scholen zijn grotendeels hetzelfde als voor de zomer. Alleen hoeven bijvoorbeeld leraren en leerlingen die volledig zijn gevaccineerd niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon.

In Amsterdam, waar de scholen al twee weken open zijn, moesten tientallen schoolklassen naar huis doordat leerlingen besmet bleken. Ook op andere plekken waar de scholen al even open zijn moesten er klassen naar huis worden gestuurd. Daar wil het OMT dus verandering in brengen. Er zijn in totaal ruim 6660 primaire scholen in Nederland en bijna 650 scholen voor voortgezet onderwijs.

Een docent aan de Universiteit van Amsterdam stapte aan het begin van het schooljaar nog op om de coronaregels. „De UvA heeft ervoor gekozen zich te richten op wat toegestaan is, in plaats van wat verantwoord is”, meldde hij in een opiniestuk.

Italië overweegt vaccinatieplicht als niet genoeg mensen zich laten inenten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.