Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 6 sep 2021

‘Jongen met selfie Depay aan tafel Humberto het verkeerde voorbeeld’

Het was een actie die de tiener zelf nooit meer zal vergeten: de jongen die op het veld een selfie met Memphis Depay maakte tijdens Nederland – Montenegro. Gisteravond verscheen hij, Amin, aan tafel in de talkshow Humberto.

Dit wrikte bij veel kijkers. Want moet je zo’n kind nou een podium geven terwijl hij bepaald niet het goede voorbeeld gaf tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje?

Snel het veld op voor een selfie met Memphis Depay

Het was kort voor het einde van Nederland – Montenegro. Oranje stond 4-0 voor en de wedstrijd lag even stil. Amin pakte zijn moment en klom over het hek van het PSV-stadion. Hij ging recht op zijn doel af: zijn held Memphis Depay. Die bleef cooltjes en liet Amin zijn gang gaan. Wel volgde een duwtje zonder woorden, maar met zijn ogen sprak Depay wel: „En nu snel wegwezen jongen.” NOS-commentator Jeroen Grueter riep meteen dat andere kinderen geen navolging aan deze actie moeten geven. Hij vervolgde misschien wel met enige bewondering, maar in ieder geval enthousiast: „Maar een unieke selfie heeft ‘ie wel!”

Amin dapper aan tafel bij Humberto, maar…

De redactie van de talkshow van Humberto Tan achterhaalde Amin en nodigde hem gisteravond met zijn moeder uit. Men zal gedacht hebben: „Die moeten we hebben. Kijkers zijn vast benieuwd wie hij is.” En: „Scoort goed.” Dat zal bij velen inderdaad het geval zijn. Anderzijds wordt de redactie ook – zo bleek op sociale media – verweten alles te doen voor de kijkcijfers. Iemand: „Ze moeten de ogen uit hun kop schamen.” Met die kijkcijfers viel het overigens wel mee. Al ging het ook over de schitterende Grand Prix van Zandvoort, er keken ruim een half miljoen mensen.

Maar goed, Amin zat er. Dat was dapper op zich, want de tiener kan misschien nog niet helemaal overzien wat zoiets op Twitter teweegbrengt. Heel wat mensen dachten meteen: hij zit daar vanwege zijn afkomst en omdat zijn moeder een hoofddoek draagt. Tja.

Dat daargelaten, geldt vooral: Amin had zijn stoere selfie binnen, maar geeft ook het verkeerde voorbeeld voor andere kinderen. Moest hij dus wel een podium krijgen? Toegegeven, ook Metro besteedt nu weer aandacht aan de actie. Anderzijds: dit lijkt een incident. Er zullen niet meteen 10.000 kinderen de velden van Ajax, RKC Waalwijk en AZ bestormen.

Uitgedaagd door moeder, zegt Amin bij Humberto

Amin vertelde dat hij – en dat was zaterdagavond in beeld – direct zijn moeder had gebeld toen hij de selfie met Depay binnen had. Die had hem naar eigen zeggen uitgedaagd. Dat kwam wel door iemand anders die hem voorging. Een Franse jongen rende in 2019 het veld van Lille op om een selfie te maken met Hakim Ziyech van Ajax. Ook dat lukte. „Twee weken geleden zag ik dat filmpje. Toen zei mijn moeder ‘dat zou jij nooit durven’. Later appte mijn vader dat hij tickets had geregeld voor Nederland – Montenegro. Toen zei mijn moeder weer ‘nee, jij gaat dat niet doen’. Toen zat ik er wel mee en dacht ik ja, ik ga het wel doen.”

Amins moeder gaf in Humberto aan hem niet zo zeer uitgedaagd te hebben. Zij kent haar zoon als een rustige jongen en zei haar woorden omdat ze daadwerkelijk dacht dat hij nooit zo’n voetbalveld op zou hollen. „Het was de bedoeling natuurlijk ook niet”, gaf ze toe. Zou ze het nog eens zeggen? Daarop volgde een duidelijk ‘nee’.

‘Humberto, die jongen geef je toch geen podium!’

Leuk en onschuldig item, zullen veel mensen die zich niet op Twitter begeven hebben gedacht. Maar dacht niet iedereen zo over. En de gevolgen voor Amin? Gesproken wordt over een geldboete, hij kreeg dat van officials die hem meenamen ook te horen. Onduidelijk is op dit moment hoe dat bij minderjarigen zit. Een tijdelijk stadionverbod zal hij echter wel voor lief moeten nemen. Amin vindt dat heel jammer, maar hij weet het. De selfie heeft hij echter voor eeuwig.

Wil je de hele uitzending van Humberto terugkijken, met ook atleten die geweldig presteerden tijdens de Paralympische Spelen? Kijk dan hier.

Bizarre staking Brazilië – Argentinië wekt grote verbazing: ‘Gênante chaos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Jongen met selfie Depay aan tafel Humberto het verkeerde voorbeeld’
Sluiten