Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Lifestyle 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

1 op de 3 singles wil eerder weg tijdens een date, maar doet dat niet

Als single heb je heel wat ‘date-leed’ te doorstaan. Vorige week vrijdag zat je een uur tegenover iemand die alleen maar over zichzelf praatte en vanavond is het een Tinder-match die niet stopt met praten over zijn of haar ex. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Uit onderzoek van datingservice Lexa blijkt dat veel Nederlandse singles te maken krijgen met awkward-date momenten.

Zo zou 1 op de 3 singles het liefst eerder weg willen tijdens een date, maar blijven ze zitten uit beleefdheid. Waarom is datend Nederland ineens zo geduldig geworden? Het onderzoek onthult dat de singles die na de lockdown gadatet hebben, de ander langer de kans willen geven om een goede indruk te maken dan vóór de lockdown.

Ook bij programma First Dates zijn vaak de nodige ongemakkelijke gesprekken:

Top 5 awkward dates

Om te beginnen overkomt het maar liefst 1 op de 5 singles dat de ander bijna niets zegt gedurende de date. Tijdens de eerste date had je het misschien nog helemaal niet door, toen waren jullie lekker naar de bioscoop gegaan, maar nu je tegenover elkaar zit in een restaurant, merk je dat het toch behoorlijk stil blijft aan de andere kant van de tafel.

Daarnaast maken best veel singles mee dat hun date alleen maar over zichzelf praat of, en dat is altijd de verrassing met het online daten, dat de ander er echt anders uit ziet dan verwacht. Pijnlijk.

Ook een reden om een date af te kappen: wanneer de ander zich tijdens de date fysiek opdringt aan de single. Als laatste in het rijtje misschien toch wel een van de ongemakkelijkste dates: er wordt alleen maar over zijn of haar ex gepraat.

https://twitter.com/noorke/status/1433465171347918850

Wat willen Nederlandse singles wél?

Al dat ‘date-leed’ zorgt gelukkig wel voor grappige verhalen en je doet er ook nog wat ervaring mee op. Want wat willen Nederlandse singles dan wel?

Ruim de helft (52 procent) vindt het belangrijk dat de ander niet alleen maar over zichzelf praat, maar juist interesse toont. Daarna staat met 45 procent het hebben van humor hoog op het lijstje, net als het hebben van een positieve instelling (36 procent). Laat je date je ook op je gemak voelen, dan zit het helemaal goed (34 procent).

Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard, onder 1.040 Nederlandse singles tussen de 18 en 49 jaar die open staan om te gaan daten.

10 dingen die vrouwen doen en mannen afknappers vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.