Redactie Metro
Redactie Metro Sport 3 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Dafne Schippers: ‘Ik ga op zoek naar de oude Dafne’

Na de Olympische Spelen neemt Dafne Schippers een lange pauze. Ze wil dan alle tijd nemen om uit te zoeken hoe ze weer de sprintster kan worden die met de wereldtop kan meestrijden om de medailles.

„Al duurt het drie maanden, dat maakt me niet uit”, zegt Schippers. „Ik wil door en ga er alles aan doen om uit te zoeken wat ik kan doen om verder te komen. Ik moet bedenken wat ik kan veranderen om weer beter te worden en op mijn oude niveau terug te komen.”

https://twitter.com/NOSsport/status/1422157797135949826

Dafne Schippers: ‘Op zoek naar de oude Dafne’

In 2015 en 2017 werd Schippers nog wereldkampioene op de 200 meter. Tussendoor, in 2016, won ze nog olympisch zilver. Maar tijdens de halve finales van de 200 meter van dit jaar, liep ze 23,03 seconden. Ze kwam bij lange na niet in de buurt van een finaleplaats. Na de zoveelste domper van de afgelopen twee jaar, waarin met name rugklachten haar zo vaak tegenwerkten, deed ze emotioneel haar verhaal.

„Ik ben een harde werker en ik wil graag vechten, maar ik wil er wel wat voor terugkrijgen. Zoals het de afgelopen anderhalf tot twee jaar is gegaan, wil ik niet meer. Ik wil niet blijven aanmodderen. Alleen maar vechten is ook niet leuk.”

De Dafne Schippers die in 2015 naar de wereldtitel liep op de 200 meter in 21,63 en zilver won op de 100 meter in 10,81, zij moet dus terugkomen. „Die is er ergens, maar waar? Daar ben ik naar op zoek. Het is niet voor niks dat ik dat ooit heb gedaan, het moet ergens zijn.”

https://twitter.com/Atletiekunie/status/1422016785814102018

Blik verruimen

In die zoektocht wil ze ook haar blik verruimen. „Het is denk ik goed als andere ogen eens naar mij gaan kijken. Ik zit al dertien jaar in dezelfde routine op Papendal. Ik moet bedenken wat ik kan veranderen waardoor het enerzijds leuk blijft en anderzijds mijn lijf weer nieuwe prikkels gaat krijgen. Dat is best moeilijk na zoveel jaren.”

Maar Schippers is niet op zoek naar een nieuwe coach. Wel denkt ze dat het kan helpen als ‘andere mensen’ eens meekijken. „Ik heb dat al een beetje in gang gezet. Ik ga werken met een aantal krachttrainers; niet om weer heel sterk te worden, maar om heel specifieke dingen aan te pakken. Allerlei kleine dingen bij elkaar gaan een nieuw plaatje vormen denk ik.”

Maar die lange pauze is nog niet voor nu. Eerst komt nog de 4 x 100 meter estafette in Tokio. „Daar kan ik me nog voor opladen, dat is geen probleem.” Hier lees je welke Nederlanders vandaag nog in actie komen.

Goud (5)! Sifan Hassan bezorgt Nederland na 29 jaar atletiek-goud

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.