Metro
Metro Sport 19 jan 2021 / 08:33 uur

Winnaressen van de Elfstedentocht nu pas officieel beloond

Wist je dat de vrouwelijke winnaars van de Elfstedentocht nooit erkend werden voor hun prestatie? Maandagavond, tientallen jaren na dato, ontvingen de dames alsnog hun eretitel.

Maandagavond werden Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkshoorn en Klasine Seinstra gehuldigd als winnaressen van de Elfstedentocht. In de talkshow M, van Margriet van der Linden, werd aandacht besteed aan de vrouwelijke schaatssters, die nooit de credits kregen die zij verdienden. Waarom? Omdat er destijds geen eigen vrouwenklassement was en dat betekende geen krans bij de finish.

‘Toch nog eren’

In de aflevering van gisteravond kregen de sportvrouwen uit handen van Wiebe Wieling, de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, een officiële oorkonde en een Elfstedenvaas. Wieling zegt over de ietwat late huldiging: ,,We zaten wel een beetje met de situatie in onze maag. Natuurlijk kunnen we het verleden niet meer veranderen, maar we willen jullie op deze manier toch nog eren.”

De drie schaatssters krijgen ook een plekje op de sokkel van het monument De Elfstedenrijder in Leeuwarden. Ook de namen van de andere negen winnaressen worden daar in gegraveerd. Van der Hoorn pakte de titel in 1985, een jaar later volgde Dijkshoorn en in 1997 gaat Seinstra als eerste vrouw over de finish. Zij zijn de laatste drie winnaressen van de Elfstedentocht.

Elfstedentocht
(VLNR) Lenie van den Hoorn (Beste vrouw 1985), Reinier Paping (winnaar 1963), Henk Angenent (winnaar 1997), Klasina Seinstra (Beste vrouw 1997), Tineke Dijkshoorn (Beste vrouw 1986), Jan Uitham (tweede in 1963) en Jeen van den Berg (winnaar 1954) Foto: ANP / Marcel Antonisse

Weer geen Elfstedentocht

In 1997 wordt het vrouwenklassement opgericht. Ironisch genoeg zijn er sindsdien geen Elfstedentochten meer geweest. Dit jaar vindt wederom dit schaatsspektakel niet plaats. Door de coronamaatregelen zijn evenementen als deze niet toegestaan. Daarnaast is het ieder jaar weer de vraag of de Hollandse winters überhaupt nog mogelijkheid bieden voor de tocht.

Lees ook: Elfstedentocht nu 24 jaar geleden (en de toekomst ziet er niet hoopvol uit…)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Winnaressen van de Elfstedentocht nu pas officieel beloond
Sluiten