Erik Jonk
Erik Jonk Sport 3 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Schaatsers en talkshows worden vast gek, want er is kans op natuurijs

Oh oh, het wordt kouder en flink ook! Dan weten we het wel: hopen en nog eens hopen op natuurijs. Fervente schaatsliefhebbers zullen gek worden, talkshows weten niet hoe snel ze de blik op toertochten, ijsmutsen en koek en zopie moeten richten.

Want jawel, de kans dat we binnenkort her en der natuurijs zien, neemt fors toe. Op Nieuwjaarsdag schreef Metro nog over een vroeg hooikoorts-seizoen, het kan verkeren.

Nu zal good-old (en de eeuwige) Erben Wennemars vast in de startblokken staan om naar één van de talkshows te flitsen. Jammer dat De Wereld Draait Door er niet meer is, de oud-topschaatser was er kind aan huis als er natuurijs op de loer lag. Tijdens de eerste coronawinter wisten we één ding zeker: een massaal bezochte Elfstedentocht zou er niet komen. Erben Wennemars hield hoop.

Kans op natuurijs groot, maar…

Hoe staat het er de komende tijd dan voor volgens weerdienst Weeronline, als het om kou en natuurijs gaat? Vanaf het weekend wordt het een stuk kouder met op uitgebreide schaal vorst in de nachten en zondag en begin volgende week maxima rond het vriespunt. Er is kans op schaatsen op natuurijs, al lijkt de hoeveelheid vorst voor schaatsen op grote wateren voorlopig te weinig.

In de nacht naar zaterdag kan het in het noordoosten van Nederland al een graadje vriezen. Elders ligt het kwik deze nacht nog ruim boven het vriespunt.

De koude lucht wint zaterdag vanuit het noordoosten terrein en de snelheid waarmee dit gaat is nog tamelijk onzeker. Zo kan het in Zuid-Nederland nog wel 5 of 6 graden worden. In Groningen wordt het op de eerste dag van het weekend slechts 1 of 2 graden. Het weerbeeld bestaat zaterdag uit vrij veel wolken en in de middag ook wat zon. Vooral in het noordwesten is kans op een winterse bui.

Jaco van Wezel van Weeronline meldde een maandje geleden dit nog over de naderende winter:

In de nacht naar zondag komt het in nagenoeg het hele land tot vorst. Bij voldoende opklaringen kan het vooral in het oosten en noorden regionaal al matig vriezen met temperaturen rond -6 graden.

Zondag meer zonneschijn

Zondag wordt een fraaie winterdag met een mix van wolken en zon. Regionaal wordt het een zonnige dag, maar vooral het noorden kan met wolkenvelden vanaf zee te maken krijgen. Een enkele winterse bui vlak langs de kust is later op de dag niet uitgesloten; op veruit de meeste plaatsen verloopt de dag droog. De middagtemperatuur varieert van -1 in het noordoosten tot +2 graden in Zeeland. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind.

Schaatsplezier op natuurijs

Ook begin volgende week blijft de wind in de (noord)oosthoek en lijkt het grotendeels droge winterweer nog even aan te houden. Overdag ligt het kwik rond het vriespunt en in de nachten vriest het licht tot matig. Hiermee kan het op speciale buitenbanen tot schaatsplezier komen en misschien in de loop van de week ook wel op ondergelopen weilanden en ondiepe plassen. Voor schaatsplezier op grote wateren is de hoeveelheid vorst vooralsnog te weinig, maar natuurijs gaan we zien (of zelfs voelen).

Vanaf volgende week woensdagmiddag wordt de verwachting een stuk onzekerder. De wind draait mogelijk van oost naar noord en als dit gebeurt wordt het minder koud, vooral in de nachten. Wel neemt dan de kans op een winterse bui toe.

Tot het weekend nog nat

Tot en met vrijdag is het wisselvallig weer met dagelijks regen. Vrijdag kan vooral in het noorden ook een beetje (natte) sneeuw vallen, maar de kans dat het tot een regionaal witte wereld komt is vooralsnog niet groot.

Mochten we na lange tijd weer kunnen schaatsen, dan treedt er vast spierpijn op. Dit kun je er tegen doen.

Kijkers in een deuk om ski-kamikaze in Winter Vol Liefde: ‘Tv-moment van 2024 is al binnen’

Hoe gezond is een saunabezoek eigenlijk?

Semira (25) is Chief gezondere snacks, terwijl iemand eerder zei ‘dat ze gewoon dom was’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties