Metro
Metro Sport 11 nov 2020 / 10:30 uur

Dylan Groenewegen 9 maanden geschorst na crash met Fabio Jakobsen

Dylan Groenewegen is door de internationale wielrenunie UCI negen maanden lang geschorst, wegens onreglementair sprinten. In augustus in de Ronde van Polen duwde hij tegenstrever Fabio Jakobsen de hekken in, die daarbij ernstige verwondingen opliep. „Het zal voor altijd een zwarte bladzijde in mijn carrière blijven”, liet de sprinter van Jumbo-Visma vandaag via zijn ploeg weten.

Op 7 mei mag Groenewegen weer opstappen, de schorsing werd opgelegd met terugwerkende kracht. „Door de disciplinaire zaak met de UCI af te ronden wordt duidelijkheid gecreëerd en dat stelt mij in de gelegenheid weer vooruit te kijken”, zegt de berouwvolle Amsterdammer. „Daar ben ik blij om, ook al is 7 mei nog ver weg.”

„We zijn opgelucht dat er nu perspectief en duidelijkheid is”, zei ook directeur Richard Plugge van Team Jumbo-Visma. „Dat wensen we ook Fabio Jakobsen toe. De bemoedigende berichten over zijn herstel doen ons goed.”

Kunstmatige coma

Na de crash werd Jakobsen een tijd in kunstmatige coma gehouden. De situatie van de wielrenner was op dat moment „levensbedreigend”, volgens een Poolse arts. Het ging onder meer om zwaar hoofdletsel en een gebroken gehemelte, ook had hij veel bloed verloren.

Ongeveer een week na de valpartij mocht Jakobsen het Poolse ziekenhuis verlaten. Hij werd toen verder behandeld in een ziekenhuis in Leiden. Jakobsen kreeg in totaal 130 hechtingen in zijn gezicht, en heeft inmiddels meerdere operaties achter de rug. Zo werd bot vanuit zijn bekkenkam getransplanteerd in zijn onder- en bovenkaak. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step wacht in het voorjaar een nieuwe operatie aan zijn gezicht, maar hoopt binnenkort weer voorzichtig te kunnen trainen.

‘Ik denk aan hem, constant’

Na de botsing tijdens de Ronde van Polen zei Groenewegen al dat hij het hele gebeuren „verschrikkelijk” vindt. „Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt”, schreef de 27-jarige Groenewegen op Twitter. „Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.”

Groenewegen liep zelf lichte verwondingen op. „Tijdens de sprint ben ik van mijn lijn afgeweken. Dat spijt me, want ik wil een faire sprinter zijn. De gevolgen waren heel ongelukkig en ernstig. Daar ben ik mij zeer van bewust en ik hoop dat dit voor elke sprinter een wijze les is. Ik volg het nieuws van Fabio’s herstel op de voet. Ik kan alleen maar hopen dat hij op een dag weer volledig zal kunnen terugkeren.”

Lees ook: 51-jarige vrouw bevallen van eigen kleindochter: ‘Zeer unieke situatie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dylan Groenewegen 9 maanden geschorst na crash met Fabio Jakobsen
Sluiten