Metro
Metro Buitenland 11 nov 2020 / 11:08 uur

Mogelijk ban op adoptie door homostellen in Hongarije

In Hongarije komt er mogelijk een ban op het adopteren van kinderen door homostellen. De conservatieve regering heeft daarvoor een wetgeving klaarliggen. Als die wordt doorgevoerd, is het voor homostellen vrijwel onmogelijk om adoptieouders te worden.

Rechtengroeperingen spreken van een aanval op de LHBT-gemeenschap terwijl het vanwege de coronamaatregelen nauwelijks mogelijk is te protesteren.

‘Christelijke interpretatie’

Ook ligt er een wetswijziging klaar die vereist dat kinderen worden opgevoed met een „christelijke” interpretatie van de rol van meisjes en jongens. Volgens de regering van Vikor Orban ligt de nadruk juist op het beschermen van kinderrechten tijdens adoptie. Het homohuwelijk is niet toegestaan in Hongarije, maar alleen getrouwde stellen zouden onder de nieuwe wet een kind mogen adopteren. Alleen na toestemming van de minister die gaat over familiezaken, zouden alleenstaanden een kind mogen adopteren.

Gisteravond laat werden de wetsvoorstellen ingediend bij het parlement, dat wordt gedomineerd door Orbans nationalistische Fidesz-partij. Volgens rechtergroep Hatter gaan de voorstellen in tegen basale internationale en Europese mensenrechten. De groep klaagt over de timing van het wetsvoorstel nu protesten vanwege corona niet worden toegestaan.

Hongarije stelde in mei al een verbod in op het veranderen van geslacht in identiteitsdocumenten. De Hongaren gaan begin 2022 naar de stembus. Ook in Polen speelde homofobie dit jaar een rol in verkiezingscampagnes.

Anti-homoverklaring

In ons land was de laatste tijd ook veel te doen om homofobe opvattingen. Zo werden ouders op een reformatorische school gevraagd een verklaring te ondertekenen waarin zij homoseksualiteit afwijzen. Minister Arie Slob zei tijdens een debat in de Tweede Kamer dat die scholen dat mogen doen. Dat valt namelijk onder hun grondwettelijke vrijheid.

Heel Twitter viel over de uitspraken van Slob, en Tim Hofman riep zijn volgers op een mailtje te sturen aan de minister. Hij kwam tot inkeer: hij noemde antihomoverklaringen „een brug te ver”. „Het is heel vervelend hoe dit jonge homo’s raakt”, voegde hij eraan toe. De minister is zelfs bereid om de wet aan te passen.

Lees ook: Dylan Groenewegen 9 maanden geschorst na crash met Fabio Jakobsen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mogelijk ban op adoptie door homostellen in Hongarije
Sluiten